SAD: Testiranje jednokratne vakcine protiv COVID-19

Potencijalna vakcina Johnson&Johnsona bazirana je na modelu vakcine protiv ebole (EPA)

Kompanija Johnson&Johnson, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, pokreće kasnu fazu ispitivanja jednokratne potencijalne vakcine protiv COVID-19.

U testiranju potencijalne vakcine sudjelovat će gotovo 60.000 ispitanika iz SAD-a, Južnoafričke Republike, Argentine, Brazila, Čilea, Kolumbije, Meksika i Perua, prenosi Anadolija.

Ovaj projekt će biti jedan od najopsežnijih kada je riječ o potencijalnoj vakcini protiv COVID-19 koji se provodi u svijetu.

Potencijalna vakcina koju je razvio Johnson&Johnson proizvedena je nešto drugačijom tehnologijom nego ostale, a bazirana je na modelu vakcine protiv ebole.

Odgovor do kraja godine

Za razliku od ostale tri vakcine čija su testiranja u posljednjoj fazi u SAD-u, potencijalna vakcina koju je razvio Johnson&Johnson je jednokratna.

Doktor Paul Stoffels, uposlenik kompanije, rekao je kako bi do početka godine trebali dobiti odgovore o efikasnosti potencijalne vakcine.

Među potencijalnim vakcinama protiv COVID-19 čija su ispitivanja u posljednjoj fazi nalaze se i one koje su razvili Moderna i Pfizer.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO