Procjena CIA-e: Putin usmjerava napore da diskredituje Bidena

Američke obavještajne službe javno optužile Rusiju za aktivno miješanje u izbore 2020 (EPA)
Američke obavještajne službe javno optužile Rusiju za aktivno miješanje u izbore 2020 (EPA)

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) u augustu je iznijela procjenu da ruski predsjednik Vladimi Putin i njegovi glavni pomoćnici “vjerovatno usmjeravaju ruske operacije vršenja uticaja” s ciljem da ugroze demokratskog predsjedničkog kandidata Joa Bidena na novembarskim izborima, piše Washington Post, prenosi Tanjug.

“Naša procjena je da su predsjednik Vladimir Putin i najviši ruski zvaničnici upoznati i vjerovatno usmjeravali ruske operacije uticaja čiji je cilj da ocrne bivšeg američkog potpredsjednika, podrže (aktuelnog) američkog predsjednika (Donalda Trumpa) i podstaknu javne nesloge uoči američkih izbora u novembru”, navodi Post da piše u prvom redu procjene CIA-e.

Washington Post dodaje, pozivajući se na dva neimenovana izvora koja su pregledala dokument, da je CIA tu procjenu sastavila 31. augusta, na osnovu podataka Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI, koristeći javne i tajne obavještajne izvore, prenosi CNN.

Aktivno miješanje u izbore

Navodi i da, iako su američke obavještajne službe javno optužile Rusiju za aktivno miješanje u izbore 2020. godine, agencije nisu dale nikakvu procjenu Putinove potencijalne umiješanosti.

Iz CIA i Kancelarije direktora Nacionalne obavještajne službe odbili su da komentarišu ove navode Washington Posta, kao i Agencija za nacionalnu sigurnost i FBI, koje je je kontaktirao CNN.

Bivši oficir CIA-e Douglas London rekao je za CNN da kada agencija koristi reč “vjerovatno”, u slučaju pitanja od tako velikog značaja, pokazuje da su njeni analitičari dovoljno uvjereni “da stave svoj ugled na crtu” i navedu tako nešto.

Sjedinjene Američke Države optužile su Putina 2017. godine da je usmjerio sve napore da se umiješa u predsjedničke izbore 2016. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO