Policajac optužen za ubistvo Breonne Taylor, traži se ostavka tužioca

Učesnici protesta pozvali su državnog tužioca u Kentuckyju Daniela Camerona da podnese ostavku (Reuters)

Velika porota glasala je danas za podizanje optužnice protiv jednog od trojice policajaca zbog ubistva Afroamerikanke Breonne Taylor prije šest mjeseci u njenom domu u saveznoj američkoj državi Kentucky.

Prema navodima medija, optužen je detektiv Brett Hankison, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Hankison je optužen po tri tačke za ugrožavanje života s namjerom prvog stepena, tvrdi CNN.

Preostala dva policajaca Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove, koji su učestvovali u pucnjavi u martu, nisu optužena uprkos višemjesečnim demonstracijama, tokom kojih su učesnici tražili da se uhapse svi policajci koji se dovode u vezu s ovim ubistvom.

Nakon što su objavljene optužbe, učesnici protesta okupili su se kod improvizovanog spomen-obilježja, postavljenog u znak sjećanja na Taylor, u gradu Louisvilleu, te su pozvali državnog tužioca u Kentuckyju Daniela Camerona da podnese ostavku.

Policijski sat u Louisvilleu

Gradonačelnik Louisvillea Greg Fischer objavio je da će od 21 sata na snagu stupiti policijski sat, koji će trajati 72 sata, ali i da će postojati izuzeci za one koji idu na posao ili kojima je potrebna zdravstvena pomoć.

On je pozvao na organizovanje mirnih protesta, u skladu sa zakonom.

Policajci su pucali u 26-godišnju Taylor (26), inače zdravstvenu radnicu, prije šest mjeseci, nakon što su provalili u njen stan dok su provodili nalog za pretres u okviru istrage o narkoticima.

Smrt Taylor, kao i Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je preminuo nakon što mu je policajac klečao na vratu u Minneapolisu, izazvala je proteste širom SAD-a, tokom kojih su učesnici tražili rasnu pravdu i da policija prekine s prekomjernom upotrebom sile.

Izvor: Agencije