Opozicioni vođa tvdi da ima većinu za novu vladu Malezije

Anwa Ibrahim: Imamo snažnu, uvjerljivu većinu u Parlamentu (EPA)

Malezijski opozicioni vođa Anwar Ibrahim izjavio je u srijedu kako je osigurao većinu u Parlamentu za formiranje nove vlade, koja će biti “jaka, stabilna i impresivna”.

Rekao je kako mu je bio zakazan prijem kod kralja u utorak, ali je odložen zato što se kralj nalazi na liječenju u bolnici, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Anwar je kazao da neće otkriti detalje dok se ne sastane s malezijskim suverenom.

“Da zaključim – imamo snažnu, uvjerljivu većinu. Ne govorim o četiri, pet ili šest, nego mnogo više od toga. S jasnom i nespornom podrškom većine iza mene, Vlada predvođena Muhyiddinom Yassinom je pala”, rekao je on.

Muhyiddin nije odmah reagirao na ovu izjavu, a očekuje se da će se kasnije obratiti preko televizije.

Trudi se zadržati podršku uz unutrašnja trvenja u njegovj koaliciji, koja ima tanku većinu od dva mjesta u Parlamentu. 

Aktuelni premijer može tražiti od kralja da raspusti Parlament i zatraži prijevermene opće izbore.

Optužbe i boravak u zatvoru

Anwarov Savez nade izabran je 2018. godine, ali je pao kada je Muhyiddin povukao svoju stranku u martu i povezao se s opozicionim strankama umiješanim u korupciju.

Tadašnji premijer Mahathir Mohamad podnio je ostavku iz protesta, ali Anvar je rekao u srijedu da Mahathir neće biti u njegovoj novoj vladi.

Nekad visoko kotiran u vladajućoj stranci, Anwar je osuđen na homoseksualnu sodomiju i korupciju poslije borbe za vlast s Mahathirom 1998. godine.

Bio je u zatvoru drugi put zbog sodomije 2014. godine.

Anwar i njegove pristalice dugo negiraju navode o sodomiji, ukazujući da su izmišljeni kako bi uništili njegovu političku karijeru.

Ali, umjesto da odustane, Anwar je okončao svađu s Mahathirom iz zatvora i formirao novi opozicioni savez, koji je ostvario pobjedu na izborima u maju 2018. godine.

Mahathir je tda postao premijer drugi put.

Anwar je oslobođen uz kraljevo pomilovanje nekoliko dana poslije izbora i bio je određen za naslijednika Mahathira prije nego što se savez raspao.

Izvor: Agencije