Minsk: Vodenim topovima na demonstrante, desetak uhapšenih

Demonstranti su nosili zastave opozicije u crvenoj i bijeloj boji (EPA)
Demonstranti su nosili zastave opozicije u crvenoj i bijeloj boji (EPA)

Nekoliko osoba je povrijeđeno nakon što je policija upotrijebila vodene topove tokom protesta u Minsku, dok je više od 10 osoba zadržano u pritvoru, prenosi Reuters, pozivajući se na ruske medije.

Prema navodima očevica britanske agencije, hiljade ljudi izašlo je na ulice Minska kako bi protestirali protiv iznenadne inauguracije predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Demonstranti su nosili zastave opozicije u crvenoj i bijeloj boji, dok su automobili u prolazu trubili u znak solidarnosti, prenosi Tanjug.

Na jednom od transparenata koji su učesnici protesta nosili pisalo je: “Ako imaš 80 posto, zašto nas se plašiš?”, čime se aludira na Lukašenkove navode da je na predsjedničkim izborima 9. augusta osvojio 80 posto glasova.

Više od 10 demonstranata zadržano je u pritvoru

Ruska agencija Interfaks objavila je da je nekoliko osoba povrijeđeno kada su upotrijebljeni vodeni topovi, dok je agencija RIA navela da je više od 10 osoba zadržano u pritvoru.

Sporna iznenadna inauguracija

Demonstranti su se ranije u srijedu počeli okupljati u malim grupama u Minsku, između ostalog i ispred najmanje tri univeziteta, pokazuju fotografije lokalnih medija.

Neki su uzvikivali: “Saša [nadimak za Lukašenka], izađi, čestitaćemo ti!”

Lukašenko je položio zakletvu za novi mandat predsjednika Bjelorusije na iznenadnoj inauguraciji, bez prethodne najave

Opozicioni političar Pavel Latuško rekao je da je polaganje zakletve bilo kao “tajni sastanak lopova”.

“Gdje su ushićeni građani? Gde je diplomatski korus? Očigledno je da je Aleksandar Lukašenko isključivo predsjednik OMON-a [specijalne policijske snage] i šačice lažljivih zvaničnika”, naveo je on na društvenim mrežama.

Lukašenko je u srijedu položio zakletvu za novi mandat predsjednika Bjelorusije, na iznenadnoj inauguraciji, bez prethodne najave.

Ceremonija, koja se obično najavljuje unaprijed, kao veliki državni događaj, uslijedila je nakon spornih izbora 9. augusta, na kojima je Lukašenko, kako navodi izborna komisija, osvojio više od 80 posto glasova.

Rezultate izbora ne priznaje opozicija, a ni veći dio zapadnih zemalja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO