Kurz: Raspodjela migranata u Evropi ‘neće ići’

"Mi mislimo da raspodjela u u Evropi nije uspjela i da je mnoge države odbijaju" (EPA)

Raspodjela azilanata u Evropi “neće ići”, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak u ekskluzivnom intervjuu za AFP, uoči predstavljanja velikog projekta reforme sistema azila Evropske komisije, prenosi Hina.

“Mi mislimo da raspodjela u u Evropi nije uspjela i da je mnoge države odbijaju”, rekao je šef austrijske vlade, misleći na zemlje srednje Evrope koje odbijaju prihvatiti migrante koji su stigli u Grčku ili Italiju.

“To neće tako ići, već boljom zaštitom vanjskih granica, zajedničkom borbom protiv krijumčara i slanjem pomoći”, dodao je Kurz.

U srijedu je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila ukidanje Dublinske uredbe, osporavanog temelja politike azila EU-a. Po toj uredbi, zahtjeve za azilom obrađuje prva zemlja EU-a u koju je migrant došao.

“Ako pojačamo svoje napore (na evropskom nivou), očekujemo da će i države članice pojačati svoje napore”, rekla je.

EU je više od Njemačke i Francuske

Što se tiče rkonomije, Austrija se usprotivila planu oporavka koji su ljetos predložile Francuska i Njemačka. S Holandijom je preuzela čelo koalicije takozvanih „štedljivih“ zemalja koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao kao „sebične“.

Napokon je dala zeleno svjetlo planu nakon pregovora o smanjenju svog finansijskog doprinosa.

“Ne radi se o tome da budemo protiv bilo koga, ali Evropska unija je više od Njemačke i Francuske, i to je dobra stvar”, rekao je Sebastian Kurz.

Izvor: Agencije


Povezane

Policija na grčkom otoku Lezbosu nastavlja sa premještanjem migranata u novi kamp, za koji se u nekim izvještajima tvrdi da ima loše sanitarije. Nakon što je prethodni u potpunosti uništen u požaru, gotovo 6.000 ljudi prebačeno je u novi izbjeglički kamp.   

Published On 19 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO