Kurz ponovio ‘ne’ prijemu djece izbjeglica iz kampa Moria

Protiv prijema djece iz Morije izjasnila se Slobodarska partija Austrije (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ponovio je protivljenje prijemu djece izbjeglica iz grčkog kampa Moria koji je izgorio.

“Austrija neće primiti djecu iz izgorjelog kampa Moria”, rekao je on u austrijskom Parlamentu.

Austrija se, kako je podsjetio, nalazi na trećem mjestu u Evropi po prijemu izbjeglica i učinila je ukupno više nego druge zemlje.

Također je ukazao da 17 od 27 država Evropske unije ne želi učestvovati u prijemu izbjeglica sa Morije koje pomovira Nemačka, a među njima su i Švedska ili Španija, zemlje gdje su na vlasti socijaldemokrate.

‘Humanost i solidarnost’

Kazao je da, u osnovi, podržava evropski put u vezi migracije i izbjeglica, ali je protiv politike koja “mami” ljude u Evropu uz lažna obećanja, a od čega profitiraju samo krijumčari.

Kurz je time reagirao na zahtjev zastupnika NEOS-a, koji su apelirali na humanost i solidarnost, kojem su se priključili Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Zeleni.

Protiv prijema djece iz Morije izjasnila se Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je upozorila na negativne efekte tog čina te zatražila efektivnu zaštitu vanjske granice EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Nastavlja se premještanje nekoliko hiljada izbjeglica u novo šatorsko naselje na grčkom otoku Lezbos. Nakon što je kamp Moria prije 10 dana potpuno izgorio u požaru, izbjeglice su boravile na otvorenom. Mnogi od njih nerado odlaze u novi kamp, jer su zabrinuti da će tamo ostati bez mogućnosti da krenu dalje.

Published On 18 Sep 2020

Izbjeglički kamp Moria na grčkom otoku Lezbos pretvoren je u ruševinu nakon požara koje su vatrogasci satima gasili. Na otoku je proglašeno vanredno stanje, dok Vlada u Atini pokušava naći rješenje za hiljade izbjeglica i migranata koji će trebati novi dom.

Published On 09 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO