Kompanije iz Emirata sarađuju s izraelskim firmama sa crne liste UN-a

UAE i Izrael su 13. augusta dogovorili normalizaciju odnosa, uz posredovanje SAD-a (EPA)

Kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisale su ugovore s izraelskim firmama i bankama koje su Ujedinjeni narodi stavili na crnu listu zbog podrške ilegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

U februaru je UN objavio bazu podataka o 112 kompanija na crnoj listi zbog poslovanja unutar izraelskih naselja koja su ilegalno izgrađena na okupiranoj Zapadnoj obali.

UAE i Izrael su 13. augusta dogovorili normalizaciju odnosa, uz posredovanje SAD-a, a uslijedilo je potpisivanje brojnih ugovora između kompanija iz te dvije zemlje.

Novinari Anadolije su analizom otkrili da su neki od ugovora sklopljeni između dvije strane uključivali izraelske kompanije i banke sa crne liste UN-a.

Među ugovorima koje su emiratski mediji objavili je i jedan s Bankom Leumi, jednom od banaka na crnoj listi UN-a.

Prema državnim emiratskim medijima, ova izraelska banka potpisala je sporazume sa tri vodeće emiratske banke – Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB), First Abu Dhabi Bank i Emirates NBD.

Mnogi obustavili poslovanje

Bank Hapoalim, još jedna izraelska banka koju je UN stavio na crnu listu, navodno je potpisala sporazum s Emirates NBD, sporazumom koji se slavi kao prvi između izraelskih i emiratskih bankara.

Ugovori koje su UAE-ove kompanije potpisale s izraelskim firmama sa crne liste nisu bili ograničeni na banke.

Abu Dhabi Film Commission (ADFC) objavila je da je postigla sporazum s Izraelskim filmskim fondom (IFF) i Filmskom i televizijskom školom Jerusalema Sama Spiegela (JSFS) za promicanje tolerancije i kulturne saradnje između naroda Emirata i Izraela.

IFF djeluje pod okriljem izraelskog Ministarstva kulture i Izraelskog filmskog vijeća.

U novembru 2019. godine izraelski list Haaretz objavio je da je IFF odobrio osnivanje tri nova kinematografska fonda, uključujući jedan u okupiranim naseljima na Zapadnoj obali.

Mnoge međunarodne kompanije obustavile su poslovanje s izraelskim parnterima koji su se našli na crnoj listi UN-a, zbog mogućeg progona od Međunarodnog krivičnog suda (ICC), koji bi uskoro trebao donijeti odluku o pokretanju kriminalističke istrage zbog navodnih ratnih zločina koje je Izrael počinio u okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Palestinci već dugo pozivaju na prekid odnosa s izraelskim kompanijama sa crne liste.

Izvor: Agencije