Izrael: Zaraženi satima čekaju u vozilima hitne pomoći

Ministarstvo zdravstva Izraela je saopćilo da je broj zaraženih premašio 200.000 (EPA)

U jeku pandemije korona virusa u Izraelu zaraženi satima čekaju u vozilima hitne pomoći kako bi bili smješteni u jednu od bolnica u toj zemlji, javlja agencija Anadolija, pozivajući se na izraelske medije.

Prema vijestima lista Haaretz, zaraženi koronavirusom u Izraelu posljednjih dana primorani su satima čekati u vozilima hitne pomoći.

Navodi se da su bolnice u toj zemlji pune te da su neke od njih pojačale obezbjeđenje na ulazima kako bi spriječili prijem novih pacijenata.

U vijestima se ističe da će izraelska služba hitne pomoći od sada prestati sa potragom za bolnicom koja bi primila zaražene pacijente te da će ih, uprkos protivljenju bolnice, smještati u odjele za COVID-19.

Ministarstvo zdravstva Izraela je saopćilo da je broj zaraženih premašio 200.000, dok je borbu sa COVID-19 izgubilo 1.316 osoba.

Dvije izraelske bolnice su ranije saopćile kako zbog punog kapaciteta neće primati nove pacijente.

Proteesti protiv vlade Benjamina Netanyahua

Među građanima raste nezadovoljstvo načinom na koji se vlada Benjamina Netanyahua bori protiv korona virusa. Tokom vikenda mnogi od njih su izašli na ulice Zapadnog Jerusalema kako bi protestovali zbog neuspjeha Izraela u borbi protiv virusa.

Slučajevi zaraze povećani su unatoč trosedmičnoj blokadi (lockdown).

Nezadovoljstvo građana je dodatno pogrošano zbog jevrejske Nove godine, koju vjernici obično proslavljaju uz obilne porodične ručkove, ali su ovog puta mnogi od njih bili prisiljeni ostati kod kuća, bez velikih porodičnih okupljanja.

Izvor: Agencije