Palestina se povukla s funkcije predsjedatelja Arapske lige

Šef palestinske diplomacije Riyad al-Maliki saopćio je kako se Palestina odriče predsjedavanja Arapskom ligom (Anadolija)

Šef palestinske diplomacije Riyad al-Maliki saopćio je kako se Palestina odriče predsjedavanja Arapskom ligom i na taj način iskazuje protest zbog normalizacije odnosa između zaljevskih zemalja i Izraela, javlja Anadolija.

On je u Ramallahu kazao da Palestina neće predsjedavati Arapskom ligom zbog toga što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein normalizirali odnose sa Izraelom, a što je oprečno Arapskoj mirovnoj inicijativi koju je ranije usvojio Generalni sekretarijat Arapske lige.

Al-Maliki je također kazao da neke jake zaljevske zemlje nisu osudile taj čin UAE i Bahreina i da je izvjesno da osuda neće moći biti usvojena ni u Arapskoj ligi.

Nastavak saradnje s pojedinim članicama

“Za vrijeme predsjedavanja Arapskom ligom nam ne bi bila čast vidjeti arapske zemlje koje trče da normaliziraju odnose s okupatorskom državom Izrael“, kazao je Al-Maliki.

Naglasivši da se Palestina ne povlači iz Arapske lige, Al-Maliki je kazao da će nastaviti sarađivati sa članicama poput Alžira i Kuvajta koji su odbili ponudu normalizacije odnosa sa Izraelom.

Ministri vanjskih poslova članica Arapske lige su se 9. septembra sastali u online formatu, ali nije usvojena odluka kojom bi se osudio čin normalizacije odnosa sa Izraelom.

Članice Arapske lige su 2002. godine u libanskom Bejrutu usvojile Arapsku mirovnu inicijativu koja predviđa da niti jedna članica te organizacije ne priznaje Izrael sve dok ne bude uspostavljena nezavisna država Palestina u granicama iz 1967. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

U Gazi i Hebronu protesti protiv sporazuma. Nezadovoljni Palestinci palili su postere čelnika zaljevskih zemalja, američkog predsjednike Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Čin arapskih zemalja nazvali su izdajom. Sa palestinskim reakcijama iz Ramallaha na Zapadnoj obali javila se Nida Ibrahim.

Published On 15 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO