Neutralna Švicarska odlučuje o kupovini novih borbenih aviona

Švicarska bira između nekoliko tipova aviona (EPA)
Švicarska bira između nekoliko tipova aviona (EPA)

Švicarska, koja je zadnji put ratovala s nekom stranom silom prije više od 200 godina i nema očitih neprijatelja, planira potrošiti milijarde franaka za nove borbene avione, prenosi Hina.

Mnogi se tome protive, ističući da si neutralna zemlja ne može priuštiti takav trošak niti treba najmodernije avione za zaštitu svog teritorija koji nadzvučni mlažnjak može preletjeti za samo deset minuta.

Napominju također da ni Irska, Malta ni Luksemburg nemaju mlazne avione, pa bi planirana investicija od šest milijardi švicarskih franaka bila bacanje novca.

„Ko je naš neprijatelj? Ko napada malu, neutralnu zemlju, okruženu NATO-om”, pita se Priska Seiler Graf, socijaldemokratska zastupnica u švicarskom parlamentu. „To je zaista apsurdno”.

Birači će se o tome izjasniti 27. septembra.

Odobrenje plana na obavezujućem referendumu omogućilo bi vladi da iduće godine izabere između Airbusovog aviona Eurofighter, Rafala francuskog Dassaulta, Boeingovog aviona F/A-18 Super Hornet, ili Lockheed Martinovog aviona F35-A Lightning II.

Avion bi zamijenio švicarsku flotu starih aviona tipa 30 F/A-18 Hornet koji se 2030. povlače iz upotrebe.

Seiler Graf kazala je da jeftinije alternative, kao što je borbena verzija Leonardovog aviona M346, nude bolju vrijednost od „skupih igračaka” koje se razmatraju.

„Trebamo nove avione, to nije sporno, ali kupovina lakših, jednostavnijih aviona bila bi dovoljna”, kazala je. „Bilo bi bolje imati Fiat od Maseratija”.

Birači će vjerovatno podržati plan

Švicarci su prije šest godina odbacili kupovinu Gripena od Švedske. Godine 1989. prijedlog ukidanja cijele vojske dobio je podršku samo 35 posto birača.

Stručnjak za ispitivanje javnog mnijenja Lukas Golder iz agencije GFS.Bern rekao je da će birači vjerovatno podržati vladin plan kupovine aviona.

Istaknuo je da se Švicarska definira kao naoružana neutralna zemlja, a korijeni toga sežu u uvjerenje da je snažna vojska odvratila invaziju nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Papina Švicarska garda također je podsjetnik na plaćeničku prošlost zemlje.

Zastupnik Thomas Hurter iz desne Švicarske narodne stranke, bivši vojni pilot, rekao je da se Švicarska mora zaštititi ne oslanjajući se na druge zemlje.

„Ako ne zamijenimo te stare avione, to znači da nećemo imati ratno zrakoplovstvo, da više nećemo imati zaštitu i da ne poštujemo naš ustav”, rekao je.

Manji avioni ne bi mogli letjeti dovoljno visoko niti imati ubrzanje potrebno za brzu reakciju u kriznim situacijama, objasnio je.

„Ne znamo što će se dogoditi u idućih 50 godina”, rekao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO