NATO domaćin pete runde pregovora Turske i Grčke

Turska, Brod
Turska je poslala namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu (EPA)

U sjedištu NATO-pakta u utorak će biti održana peta runda tehničkih pregovora između turske i grčke vojne delegacije, izjavio je Hulusi Akar, ministar odbrane Turske.

“Mi smo, naravno, za mir, stabilnost, pregovore i dijalog. Podržavamo pregovore, ali nećemo dozvoliti bilo kakav svršen čin”, rekao je on na videokonferenciji, kojoj su prisustvovali turski generali, prenosi Anadolija.

Tehnički pregovori imaju za cilj smanjenje rizika od incidenta u jeku porasta tenzija u istočnom Mediteranu.

Održavanje tehničkih sastanaka turskih i grčkih vojnih delegacija dogovoreno je nakon nedavnog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Prvi tehnički sastanak turskih i grčkih vojnih delegacija održan je 10. septembra, također u sjedištu NATO-a.

‘Zaštita prava i interesa Turske’

Akar je ponovio da je Turska “odlučna i sposobna zaštititi prava i interese i Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar u istočnom Mediteranu”.

Grčka osporava trenutne aktivnosti Turske na energetskom istraživanju u istočnom Mediteranu, pokušavajući ograničiti tursku pomorsku teritoriju na osnovu malih grčkih otoka u blizini turske obale.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Ankara i Republika Sjeverni Kipar imaju prava u toj regiji.

Dijalogom o pravednoj podjeli resursa korist će imati sve strane, ističu turski zvaničnici.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO