WHO: COVAX-u se pridružilo 156 zemalja

Vakcine će biti puštene čim regulatorno tijelo odobri njihovo korištenje (Reuters)

Ukupno 156 zemalja pridružilo se globalnoj inicijativi COVAX koja ima za cilj da osigura pravičnu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv COVID-19, saopćio je savez koji predvodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Na listi se nalazi 64 bogatijih, samofinansirajućih zemalja, navedeno je u saopćenju WHO-a i Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine), nakon krajnjeg roka koji je istekao prošlog petka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Cilj COVAX-a je da do kraja 2021. godine isporuči dvije milijarde doza sigurnih, efikasnih vakcina širom svijeta.

Kina i SAD nisu među potpisnicima

“COVAX nije humanitarna organizacija i u najboljem je interesu svake zemlje. Zajedno tonemo ili plivamo… Ovo ne samo da je ispravno, već je i pametno”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kina i Sjedinjene Američke Države nisu među potpisnicama COVAX-a.

Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa je bilateralnim ugovorima osigurala buduće zalihe vakcine, što je rezultiralo brojnim optužbama za sebično ponašanje na štetu siromašnih zemalja.

Kina, zemlja u kojoj je u decembru prošle godine prvi put pojavio novi tip korona virusa, također nije na listi 64 bogate države koje su se pridružile COVAX-u.

Izvor: Agencije