Treba li protiv gripe vakcinisati i djecu?

Najvažnije da se vakcinišu stariji od 60, trudnice, osobe s hroničnim bolestima i zdravstveni radnici (EPA)

Ljekari uoči početka svake zime pozivaju sve starije i bolesne da se vakcinišu protiv gripe, a mlada i zdrava djeca im nisu u fokusu, no ove bi se zime to moglo promijeniti.

S obzirom na pandemiju korona virusa, ljekari iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe vakcinišu i djeca, prenosi Hina.

Pošto djeca mogu prenijeti virus gripe, kao jedan od argumenata za njihovo vakcinisanje navodi se olakšavanje tereta zdravstvenom sistemu.

Njemački infektolog Bernd Salzberger, ljekar u univerzitetskoj bolnici u Regenesburgu, kaže da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je vakcinisanje djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i COVID-a mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi.

Mnogi ljekari se s time slažu, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je “vakcinisanje protiv gripe u sezoni 2020. – 2021. najvažnije dosad”.

Ipak, mnogi roditelji oklijevaju. Jedan od razloga je činjenica da djeca školske dobi relativno dobro podnose gripu, rekao je Salzberger.

No ako dijete ‘pokupi’ virus u vrtiću ili školi može ga prenijeti starijim članovima porodice kojima će gripa mnogo teže pasti.

Korona virus i gripa u isto vrijeme

I ne treba zaboraviti da je korona virus i dalje velika prijetnja, napominje njemački infektolog. “Moguće je imati korona virus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija”. Vakcina protiv gripe jednostavno smanjuje dio opasnosti.

Ono je sigurno za djecu stariju od šest mjeseci, kazali su s Instituta Robert Koch, njemačkog centra za kontrolu bolesti.

Idealno bi bilo, kažu ljekari, vakcinisati se negdje oko kraja oktobra i početka novembra jer optimalan zaštitni učinak nastupa dvije sedmice poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca.

No ipak je najvažnije da se vakcinišu oni stariji od 60, trudnice, osobe s hroničnim bolestima i zdravstveni radnici.

Izvor: Agencije