SAD će nadmašiti prognozu od 200.000 umrlih od korona virusa

Zdravstveni institut Univerziteta u Washingtonu predviđa smrtnost od korona virusa koja će doseći 378.000 do kraja 2020. godine (EPA)
Zdravstveni institut Univerziteta u Washingtonu predviđa smrtnost od korona virusa koja će doseći 378.000 do kraja 2020. godine (EPA)

Broj umrlih od korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama približio se u ponedjeljak  na 200.000, više nego dvostruko više od broja smrtnih slučajeva u Indiji, zemlji koja je zabilježila drugi najveći broj umrlih od korona virusa u svijetu.

SAD u prosjeku svakodnevno gubi gotovo 800 života zbog virusa, prema Reutersovom proračunu, prenosi Fena.

To je manje od vrhunca od 2.806 dnevnih smrtnih slučajeva zabilježenih 15. aprila.

Tokom prvih mjeseci pandemije 200.000 smrtnih slučajeva mnogi su smatrali najvećim brojem umrlih od korona virusa u SAD-u.

Nije želio ‘stvarati paniku’

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Donald Trump branio je svoje rješavanje krize.

Priznao je da je rano umanjio opasnost od korona virusa, jer nije želio “stvarati paniku”.

Preostalo je šest sedmica do izbora 3. novembra, a Trump zaostaje za demokratskim rivalom Joeom Bidenom na nacionalnoj nivou u svim glavnim anketama.

Trumpovo postupanje s pandemijom i kasnijim ekonomskim padom pogodilo je njegov položaj među mnogim glasačima.

Trump je često dovodio u pitanje savjete naučnika i drugih stručnjaka o svemu, od vremena potrebnog za pronalazak vakcine do ponovnog otvaranja škola i preduzeća te nošenja maske.

Dnevno i do 3.000 umrlih?

Odbio je podržati obavezu nošenja maski i održavao je velike političke skupove na kojima je malo ko nosio maske.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield nedavno je rekao Kongresu da bi maska ​​za lice pružala zajamčeniju zaštitu od vakcine, koja će biti široko dostupna “krajem drugog ili u trećim kvartalu 2021. godine”.

Zdravstveni institut Univerziteta u Washingtonu predviđa smrtnost od korona virusa koja će doseći 378.000 do kraja 2020. godine, a dnevni broj smrtnih slučajeva u decembru će narasti na 3.000, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO