Madrid traži pomoć vojske u suzbijanju korona virusa

Na početku epidemije hiljade vojnika bile su raspoređene širom Španije (EPA)
Na početku epidemije hiljade vojnika bile su raspoređene širom Španije (EPA)

Madridske vlasti zatražile su pomoć vojske u suzbijanju korona virusa, nakon što su ograničile kretanje za 855.000 stanovnika u najpogođenijim dijelovima grada.

“Potrebna nam je pomoć vojske za dezinfekciju… jačanje policije i provođenja zakona”, rekla je Isabel Diaz Ayuso, predsjednica pokrajine Madrid, nakon sastanka s premijerom Pedrom Sanchezom, prenosi Hina.

Ayuso i Sanchez sastali su se u Madridu i dogovorili formiranje “Grupe COVID-19”, koja će biti sastavljena od obje administracije i sastajat će se  jednom sedmično.

‘Zajednički pobijediti virus’

U sklopu saradnje nacionalne i regionalne vlasti, na ulice glavnog grada i okolice mogli bi izaći vojnici opremljeni dezinfekcijskim sredstvima za čišćenje cesta i podzemne željeznice.

Sanchez je rekao da će broj vojnika biti naknadno određen.

“Virus se može pobijediti samo zajednički”, istaknuo je.

 Ayuso je zatražila i pomoć nacionalne policije, jer, kako je rekla, gradska je nedovoljna.

Na početku epidemije u martu i aprilu hiljade vojnika bile su raspoređene širom Španije, uglavnom pomažući u podizanju improviziranih bolnica za primanje novooboljelih pacijenata.

U posljednje dvije sedmice epidemija buja, inficirajući dnevno gotovo 10.000 ljudi stanovnika u zemlji u kojoj je broj oboljelih dosegnuo 670.000, a umrlih 30.663.

Španija ima najviše novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika u usporedbi s ostalim evropskim zemljama, a Madrid je posebno pogođen.

U ponedjeljak je na snagu stupilo ograničeno kretanje za 855.000 stanovnika iz 37 gradskih četvrti i predgrađa u kojima živi najveći broj osoba inficiranih korona virusom.

Okupljanja s najviše šest osoba

Više od 200 policajaca raspoređeno je na cestama i u podzemnoj željeznici, propuštajući samo one koji idu na posao, u školu, zdravstvene ustanove, sudove ili kako bi brinuli o uzdržavanim osobama.

Okupljanja su ograničena na najviše šest osoba.

Kafići, restorani, trgovine, hoteli i sportski centri smiju koristiti 50 posto prostora, a parkovi su zatvoreni.

Radno je vrijeme ograničeno do 22:00 sata, osim za apoteke, benzinske pumpe i zdravstvene ustanove.

Izvor: Agencije


Povezane

Demonstranti su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo ‘Virus ne postoji’, ‘Maska ubija’ i ‘Ne bojimo se’.

17 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO