Madrid traži pomoć vojske u suzbijanju korona virusa

Na početku epidemije hiljade vojnika bile su raspoređene širom Španije (EPA)

Madridske vlasti zatražile su pomoć vojske u suzbijanju korona virusa, nakon što su ograničile kretanje za 855.000 stanovnika u najpogođenijim dijelovima grada.

“Potrebna nam je pomoć vojske za dezinfekciju… jačanje policije i provođenja zakona”, rekla je Isabel Diaz Ayuso, predsjednica pokrajine Madrid, nakon sastanka s premijerom Pedrom Sanchezom, prenosi Hina.

Ayuso i Sanchez sastali su se u Madridu i dogovorili formiranje “Grupe COVID-19”, koja će biti sastavljena od obje administracije i sastajat će se  jednom sedmično.

‘Zajednički pobijediti virus’

U sklopu saradnje nacionalne i regionalne vlasti, na ulice glavnog grada i okolice mogli bi izaći vojnici opremljeni dezinfekcijskim sredstvima za čišćenje cesta i podzemne željeznice.

Sanchez je rekao da će broj vojnika biti naknadno određen.

“Virus se može pobijediti samo zajednički”, istaknuo je.

 Ayuso je zatražila i pomoć nacionalne policije, jer, kako je rekla, gradska je nedovoljna.

Na početku epidemije u martu i aprilu hiljade vojnika bile su raspoređene širom Španije, uglavnom pomažući u podizanju improviziranih bolnica za primanje novooboljelih pacijenata.

U posljednje dvije sedmice epidemija buja, inficirajući dnevno gotovo 10.000 ljudi stanovnika u zemlji u kojoj je broj oboljelih dosegnuo 670.000, a umrlih 30.663.

Španija ima najviše novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika u usporedbi s ostalim evropskim zemljama, a Madrid je posebno pogođen.

U ponedjeljak je na snagu stupilo ograničeno kretanje za 855.000 stanovnika iz 37 gradskih četvrti i predgrađa u kojima živi najveći broj osoba inficiranih korona virusom.

Okupljanja s najviše šest osoba

Više od 200 policajaca raspoređeno je na cestama i u podzemnoj željeznici, propuštajući samo one koji idu na posao, u školu, zdravstvene ustanove, sudove ili kako bi brinuli o uzdržavanim osobama.

Okupljanja su ograničena na najviše šest osoba.

Kafići, restorani, trgovine, hoteli i sportski centri smiju koristiti 50 posto prostora, a parkovi su zatvoreni.

Radno je vrijeme ograničeno do 22:00 sata, osim za apoteke, benzinske pumpe i zdravstvene ustanove.

Izvor: Agencije