Liban na ‘putu za pakao’ ako ne dobije novu vladu

Ekonomsku krizu u LIbanu je dodatno produbila eksplozija u bejrutskoj luci 4. augusta (EPA)
Ekonomsku krizu u LIbanu je dodatno produbila eksplozija u bejrutskoj luci 4. augusta (EPA)

Libanski predsjednik Michel Aoun upozorio je u ponedjeljak da će ova zemlja biti “na putu u pakao” ako uskoro ne dobije novu vladu, pozvavši da se odustane od dosadašnjeg sistema po kojem se portfelji dijele između glavnih libanonskih vjerskih grupa.

Ne dobijemo li novu vladu, “otići ćemo u pakao”, rekao je on novinarima u predsjedničkoj palači, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Petnaestodnevni rok za formiranje vlade, postavljen tokom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Bejrutu 1. septembra, istekao je.

Pokušaji mandatara Mustafe Adiba da formira vladu zapeli su u slijepoj ulici zbog insistiranja predsjednika parlamenta, šiita Nabiha Berrija, i njegovih saveznika, proiranskog Hezbollaha, da Ministarstvo finansija dobije šiit.

Teška ekonomska kriza

Aoun je pozvao da se odustane od sektaške raspodjele ministarstava.

“Ustav ne nalaže dodjelu bilo kojeg ministarstva bilo kojoj sekti ili grupi, niti bilo koji ministar može dobiti ovlasti koje nisu predviđene Ustavom”, rekao je on.

Kazao je da je Adib održao četiri sastanka s njim, a da mu nije iznio prijedlog sastava vlade.

Adib želi u vladi okupiti stručnjake neovisno o njihovoj vjerskoj pripadnosti, jer je Liban zapao u najgoru ekonomsku krizu od završetka 15-godišnjeg građanskog rata 1990. godine.

Krizu je dodatno produbila velika eksplozija u bejrutskoj luci 4. augusta, kada je poginulo više od 190 ljudi, a gotovo 6.000 je povrijeđeno.

Izvor: Agencije


Povezane

Posljednjih sedmica veći broj čamaca, s desecima Libanaca i Sirijaca, otisnuo se s obala sjevernog Libana u smjeru Kipra. Stotinjak Libanaca, koji su uspjeli doći do obale, kiparske vlasti vratile su u domovinu. Veliki broj djece i odraslih izgubio je život na tom opasnom putu prema Evropi.

Nije jasno šta je izazvalo požar koji je u četvrtak poslije podne prekrio glavni grad Libana crnim dimom i otrovnim gasovima.

11 Sep 2020

Tim iz Čilea navodi da je ispod ruševina zgrade uništene u snažnoj eksploziji u Bejrutu otkrio znakove života.  Dodaju da su pomoću stroja za skeniranje registrovali znakove pulsa i disanja u blizini prizemlja srušene zgrade. Eksploziju koja se dogodila 4. augusta u luci u Bejrutu uzrokovale su velike količine uskladištenog amonijevog nitrata. Gotovo 200 ljudi […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO