Turska osudila ponovnu objavu karikatura poslanika Muhammeda

Policijsko osiguranje u sudnici tokom procesa u slučaju atentata na Charlie Hebdo (EPA)
Policijsko osiguranje u sudnici tokom procesa u slučaju atentata na Charlie Hebdo (EPA)

Turska je u srijedu osudila francuski satirički list Charlie Hebro i njihovu objavu karikatura poslanika Muhammeda i kritizirala predsjednika Emmanuela Macrona koji “brani pravo na bogohuljenje” u vrijeme snažnih napetosti u odnosima Ankare i Pariza. 

“Oštro osuđujemo odluku lista Charlie Hebdo da ponovo objavi karikature uvredljive za našu vjeru i našeg poslanika”, naveo je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova u saopćenju.

Ankara je također kritizirala predsjednika Emmanuela Macrona koji je u utorak branio slobodu bogohuljenja i ocijenila da je neprihvatljivo opravdavati objave spornih karikatura u ime slobode izražavanja, navodi Afp, prenosi Hina. 

Ponovna objava na naslovnici satiričkog lista karikatura poslanika Muhammeda prilikom početka procesa u slučaju atentata iz januara 2015. u Francuskoj bi, prema Ankari, moglo potaknuti mržnju protiv islama i stranaca.

Charlie Hebdo je bio meta nakon što su 2006. objavili 12 karikatura Muhammeda, što je potaknulo ponekad nasilne proteste u nekoliko muslimanskih zemalja. 

Islam smatra prikaze poslanika bogohuljenjem. 

Napetosti između Ankare i Pariza

Turska reakcija stiže u vrijeme snažnih napetosti između Ankare i Pariza zbog turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se vjeruje da je bogato naftom i plinom, a za koje Grčka tvrdi da polaže pravo na to područje.   

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zamjera Francuskoj što je u toj krizi stala na grčku stranu.

Sunitska islamska institucija Al-Azhar je u srijedu također ocijenila da je objava karikatura prilikom početka procesa “kazneno djelo”.  

“Insistiranje na kaznenom djelu ponovne objave tih uvredljivih karikatura samo snaži govor mržnje i vrijeđa osjećaje vjernika”, ocijenio je na Faceboooku Opservatorij za borbu protiv ekstremizma Al-Azhara. 

Sunitska institucija bazirana u Kairu drži da je odluka o objavi tih karikatura neopravdana provokacija za blizu dvije milijarde muslimana u svijetu.

List Charlie Hebdo je uoči početka suđenja za napad u januaru 2015. poručio da ne odustaje i najavio da ponovo objavljuje karikature poslanika Muhammeda zbog kojih je bio na meti.

Tih dvanaest karikatura koje je 30. septembra 2005. objavio danski dnevnik Jyllands-Posten a zatim 2006. i Charlie Hebdo, prikazivale su poslanika koji na glavi ima bombu umjesto turbana i s nožem dok su uz njega dvije žene zamotane u crno. 

“Nakon januara 2015. često su od nas tražili da objavimo i druge Muhammedove karikature. Uvijek smo odbijali, ne zato što bi to bilo zabranjeno, zakon nam to dopušta, nego zato što nam je trebao dobar razlog, razlog koji bi imao smisla i koji bi pridonio raspravi”, obrazložilo je uredništvo lista.

“Činilo nam se zato prijeko potrebnim objaviti iste karikature na početku suđenja za napade koji su se dogodili u januaru  2015.”, dodaje tim Charlieja Hebdoa.

Suđenje za 14 suučesnika naoružanih napadača na redakciju francuskoga satiričkog lista Charlie Hebdoa počelo je u srijedu, dok se zemlja nakon pet godina ponovno prisjeća mračne epizode koja je obilježila početak vala ekstremističkog nasilja.

Said i Cherif Kouachi 7. januara 2015. su naoružani automatskim oružjem upali u prostorije Charliea Hebdoa, čije su satire o rasi, vjeri i politici iskušavale granice onoga što bi društvo prihvatilo u ime slobodnog govora. Ubili su 12 ljudi u napadu za koji je odgovornost preuzela Al Kaida.

Četrnaest osumnjičenih suučesnika, od kojih će se trojici suditi u odsutnosti a možda su mrtvi, optuženi su za financiranje terorizma, članstvo u terorističkim organizacijama i opskrbu napadača oružjem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO