SAD nametnule sankcije tužiteljici ICC-a

Svi koji pomažu tužiteljici Bensouda također se sučeljavaju sa sankcijama, rekao je američki sekretar Mike Pompeo (EPA)
Svi koji pomažu tužiteljici Bensouda također se sučeljavaju sa sankcijama, rekao je američki sekretar Mike Pompeo (EPA)

Američki državni tajnik, Mike Pompeo, objavio je sankcije za tužiteljicu Međunarodnog kaznenog suda, Fatou Bensouda, zbog toga što nastavila istragu o navodnim ratnim zločinima koje su počinili američki vojnici u Afganistanu, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

Pompeo je izjavio da i svi koji pomažu tužiteljici Bensouda u njenim istragama također se sučeljavaju sa sankcijama i viznim restrikcijama: ”Danas poduzimamo sljedeći korak, jer ICC i dalje, nažalost, ima za cilj Amerikance”, rekao je Pompeo.

Apelacijske sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu dali su u martu tužiocima zeleno svjetlo za otvaranje istrage protiv talibana, afganistanskih snaga i američkog vojnog i obavještajnog osoblja za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Sud je prihvatio žalbu tužilaca na odbijanje zahtjeva tužiteljice Fatou Bensoude od pretresnog vijeća u aprilu prošle godine da pokrene istragu o zločinima u tajnim zatvorima u Afganistanu. 

Žestoke kritike

Sudije za pretres prošle godine priznale su da su u Afganistanu počinjeni zločini, ali su odbili da bude pokrenuta istraga, rekavši da to neće biti u interesu pravde jer bi osude bile malo vjerovatne zbog potencijalnog nedostatka saradnje.

Ta odluka izazvala je žestoke kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava, koje su navele da se zanemaruje postizanje pravde za žrtve u Afganistanu i nagrađuju države koje su odbile sarađivati sa sudom u Hagu.

Izvještaj Ujedinjenih naroda objavljen u februaru navodi da je Afganistan dostigao sumorni rekord od 100.000 civila ubijenih ili povrijeđenih u posljednjih deset godina otkad je svjetska organizacija počela dokumentirati podatke o žrtvama rata koji bjesni već 18 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO