Počelo suđenje za napad na ‘Charlie Hebdo’

Suđenje, koje se održava pod visokim mjerama sigurnosti, trebalo bi biti završeno so 10. novembra (EPA)
Suđenje, koje se održava pod visokim mjerama sigurnosti, trebalo bi biti završeno so 10. novembra (EPA)

Suđenje za napade iz januara 2015. u Francuskoj počelo je u srijedu pred specijalnim sudom u Parizu, više od pet godina od napada na prostorije lista Charlie Hebdo, policajce i jevrejski supermarket, u kojima je ubijeno 17 osoba.

Grupa od 14 osoba optužena je da je na različite načine pružila logističku podršku braći Saidu i Cherifu Kouashiju i Amedyju Coulibalyju, izvršiocima napada, koji su pokrenuli niz napada u Francuskoj.

Suđenje, koje se održava pod visokim mjerama sigurnosti, trebalo bi biti završeno do 10. novembra, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Pariski satirični list Charlie Hebdo u utorak je ponovo objavio karikature poslanika Muhammeda, koje su bile povod za napad na redakciju u januaru 2015. godine, kada je poginulo 12 osoba.

U uvodniku list navodi da karikature “pripadaju historiji” i da se “historija ne može mijenjati niti brisati”.

Upad u jevrejski supermarket

Braća Cherif i Said Kuashi su 7. januara 2015. godine izvršili napad na prostorije redakcije, a poslije toga ubili su i ranjenog policajca, nakon čega su pobjegli.

Dva dana kasnije je Amedy Coulibaly, koji je braću Kuashi znao iz zatvora, upao u jevrejski supermarket i ubio četiri taoca i jednu ženu policajca.

Braća Kuashi su se do tada sakrivala s još jednim taocem.

Sva trojica napadača ubijena su u gotovo istovremenim policijskim akcijama.

Karikature, koje su reprintane ove sedmice, prvi put su štampane 2006. godine, a prije toga su ih objavile danske novine Jilands posten, što je izazvalo nasilne proteste muslimana, jer je prikazivanje poslanika Muhammeda na taj način bogohuljenje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO