Njemačka: Nervni agens nađen u uzorcima uzetih od Navalnog

Poražavajuće je to da je Aleksej Navalni bio žrtva napada hemijskim nervnim agensom u Rusiji, navode iz njemačke Vlade (Reuters)

Testiranja uzoraka uzetih od istaknutog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog pokazala su prisustvo nervnog agensa Novičok koji je nastao u vrijeme SSSR-a, objavila je njemačka Vlada, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel, u saopćenju u srijedu je naveo kako su provjere u specijalnoj laboratoriji njemačke vojske pokazale, „bez ikakve sumnje, dokaze da je riječ o hemijskom nervnom agensu iz grupacije Novičok“.

„Poražavajuće je to da je Aleksej Navalni bio žrtva napada hemijskim nervnim agensom u Rusiji. Vlada Njemačke najoštrije osuđuje ovaj napad“, navodi Seibert.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov kazao je kako Rusija nije informirana o njemačkim rezultatima i kako nema takvih podataka, prenosi agencija TASS.

Napad na Skripale

Novičok, nervni agens vojnog razreda, korišten je pri trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Velikoj Britaniji.

Navalni, političar i istražitelj korupcije koji je jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, razbolio se dok je letio u Moskvu sa Sibira 20. avgusta i prebačen je u bolnicu u sibirskom gradu Omsk nakon što je avion vanredno sletio.

Kasnije je prebačen u berlinsku bolnicu Charite gdje su doktori prošle sedmice naveli kako postoje pokazatelji da je riječ o trovanju.

Seibert je saopćio kako će Vlada Njemačke informirati svoje partnere u EU-u i NATO-u o rezultatima testiranja. Dodaje kako će se Berlin konsultirati sa svojim partnerima u svjetlu ruskog dogovora „na odgovarajući zajednički odgovor“.

Izvor: Al Jazeera i agencije