MEE: Ključna uloga Saudijske Arabije slabi u islamskom svijetu

Od otkrića nafte u Saudijskoj Arabiji 1930-ih, kraljevina je bila važno središte zapadnih interesa na Bliskom istoku (EPA)
Od otkrića nafte u Saudijskoj Arabiji 1930-ih, kraljevina je bila važno središte zapadnih interesa na Bliskom istoku (EPA)

Kralj Salman bin Abdulaziz napustit će prijestolje, ključna uloga njegove zemlje u islamskom svijetu slabi, a odnos te države s Amerikom će propadati. Evropska bezuvjetna tolerancija prema agresivnom ponašanju će se smanjiti i kraljevina neće pronaći jake saveznike koji će je zaštititi poput njenih historijskih saveznika.

Saudijska istraživačica Madawi al-Rasheed napisala je to u svom članku na britanskom portalu Middle East Eye (MEE) u svojoj trećoj u nizu kolumni u kojoj ocjenjuje naslijeđe kralja Salmana bin Abdulaziza, tvrdeći da će se njegov nasljednik morati boriti da osigura međunarodne saveznike za kraljevinu.

Od otkrića nafte u Saudijskoj Arabiji 1930-ih, kraljevina je bila važno središte zapadnih interesa na Bliskom istoku, navodi Al-Rasheed. Objašnjava da će se taj položaj postupno urušavati u svjetlu promjena na globalnom energetskom tržištu. Posebni odnosi Rijada s Washingtonom će se smanjivati, ostavljajući zemlju izloženu regionalnim i međunarodnim rizicima.

Amerika i Evropa

Al-Rasheed kaže da Saudijska Arabija, nakon kralja Salmana, možda neće moći uzimati zdravo za gotovo bezuvjetnu podršku budućeg američkog predsjednika, niti se može okrenuti Evropi, još jednom zapadnom bloku koji je u povijesti udovoljavao kraljevini i nije osporavao njene ekscese na lokalnoj i regionalnoj razini.

Javno raspoloženje u Evropi i dalje je sumnjičavo oko nastavka pružanja pune podrške mladom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, s izuzetkom Britanije.

Francuska i Njemačka i dalje su oprezne, jer bi njihove političke snage mogle uspjeti prekinuti povijesnu šutnju o kršenju ljudskih prava i međunarodnog prava u kraljevini. Obje zemlje i dalje oklijevaju podržati brutalnu pustolovinu kraljevine u Jemenu ili u potpunosti podržati konfrontacijski stav protiv Teherana, najvećeg neprijatelja Rijada.

Nakon navoda da je bivši španski kralj Juan Carlos primio stotinu miliona dolara mita od pokojnog kralja Abdullaha i da je bio primoran napustiti svoju zemlju, manje je tolerancije za bezuvjetni angažman sa Saudijskom Arabijom.

Saudijska Arabija će doći u situaciju, kako kaže autorica, da bude prisiljena učvrstiti odnose s Kinom i Rusijom, koje su manje moćni i odani saveznici u usporedbi s njenim povijesnim saveznicima na Zapadu. Vojne sposobnosti kraljevine i dalje su povezane sa Zapadom, kao i za američke planove obuke.

Upravljanje islamskim svijetom

S rascjepkanim i polariziranim muslimanskim svijetom, Salmanova kraljevina neće moći zahtijevati vodstvo nad sunitskim državama koje iz različitih razloga sve češće dovode u pitanje saudijsku hegemoniju.

Od Pakistana do Indonezije, malo vođa će poštovati budućeg vladara u Saudijskoj Arabiji, mladog prijestolonasljednika kojeg sve više dovode u vezu sa zavjerama i ubistvima. Saudijsko upravljanje sunitskim muslimanskim svijetom nesumnjivo će se suočiti s Turskom, koja teži tome da postepeno istisne kraljevinu i potkopa njezin utjecaj.

Stvaranje novih neprijatelja

S manje dolara u saudijskoj kasi, iscrpljenom ekonomijom tokom pandemije korona virusa, neprijateljskim okruženjem za muslimanske radnike i redovnom deportacijom azijskih i afričkih imigranata, muslimani širom svijeta su sve sumnjičaviji prema saudijskom vodstvu.

Povijesno gledano, mnoge zemlje su gledale na Saudijsku Arabiju kao na snagu stabilnosti u regiji, ali agresivne saudijske diplomatske i vojne intervencije u regiji – od Egipta, Jemena do Bahreina – dovele su u pitanje staru mudrost o njenoj dobrotvornoj ulozi.

Autorica je na kraju članka zaključila da je “od 2011. godine kraljevina stekla nove neprijatelje među arapskim prodemokratskim aktivistima. No zapadni glasnici i branitelji demokratije zatvarali su oči dok se nisu suočili s brutalnim ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO