Katarski emir Kushneru: Dvodržavno rješenje palestinskog pitanja

Šeik Tamim je Kusheru rekao kako Katar ostaje posvećen Arapskoj mirovnoj inicijativi iz 2002. godine (QNA/Reuters)
Šeik Tamim je Kusheru rekao kako Katar ostaje posvećen Arapskoj mirovnoj inicijativi iz 2002. godine (QNA/Reuters)

Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Thani kazao je savjetniku Bijele kuće Jaredu Kushneru kako Doha podržava dvodržavno rješenje, sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom palestinske države, kako bi se okončao sukob sa Izraelom.

Emir je razgovarao sa Kushnerom, višim savjetnikom i zetom američkog predsjednika Donalda Trumpa, u srijedu nakon što je prošlog mjeseca SAD posredovao sporazumu o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šeik Tamim je Kusheru rekao kako Katar ostaje posvećen Arapskoj mirovnoj inicijativi iz 2002. godine, kada su arapske nacije ponudile Izraelu normalizaciju odnosa a zauzvrat tražile dogovor o stvaranju palestinske države i izraelsko povlačenje sa teritorija osvojenih tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

„Tokom sastanka su revidirali bliske strateške odnose između Države Katara i Sjedinjenih Američkih Država, a uz to su razgovarali o brojnim problemima koji su od zajedničkog interesa, naročito o mirovnom procesu u bliskoistočnoj regiji“, javila je Katarska novinska agencija.

Nož u leđa

Kushner je boravio ove sedmice u UAE-u zajedno sa izraelskom delegacijom za pregovore o normalizaciji odnosa prije nego će putovati u Bahrein i Saudijsku Arabiju.

UAE je treća arapska država sa takvim dogovorom sa Izraelom nakon Egipta i Jordana, a Kushner se nada kako će se na ovaj potez u narednim mjesecima odlučiti i još neke druge arapske države.

Palestinci su osudili dogovor kao nož u leđa velikih arapski igrača dok oni još čekaju vlastitu državu.

Turska je zaprijetila suspenzijom odnosa sa UAE nakon objave normalizacije.

Izraelski rival Iran ne štedi na kritikama. Vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei u utorak je na Twitteru objavio kako je „UAE izdao islamski svijet, arapske nacije, države regije i Palestinu“.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO