Indijski vojnik ubijen tokom sukoba na granici s Kinom

Indije tvrdi da je Kina u subotu vršila provokativne vojne manevre kako bi promijenila status quo na granici (AP)

Indijski vojnik tibetanskog porijekla navnodno je ubijen u novom pograničnom sukobu između Indije i Kine na Himalajima, što pojačava zabrinutost o širem vojnom okršaju dvije regionalne sile.

Vojnik je navodno poginuo u incidentima koji su se desili dva mjeseca poslije sukoba u kojem je poginulo najmanje dvadeset indijskih vojnika.

Indija i Kina, koje su 1962. godine vodile rat na granici, optužuju jedna drugu da pokušavaju prijeći nezvaničnu granicu dvije zemlje u regiji Ladakh, u nastojanju da uzmu dio teritorije.

Dok nijedna strana nije prijavila žrtve, Namgyal Dolkar Lhagyari, članica tibetanskog parlamenta u egzilu, rekla je agenciji AFP da je vojnik porijeklom s Tibeta poginuo tokom okršaja u subotu navečer, ali nije rekla njegovo ime.

Poslali desetke hiljada vojnika

Dodala je da je još jedan član specijalne pogranične jedinice, u kojoj je navodno mnogo Tibetanaca okrenutih protiv Kine, povrijeđen.

Dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta poslale su desetke hiljada vojnika u regiju od sukoba 15. juna.

Indija je objavila da je u njima poginulo 20 vojnika, a Kina je također prijavila gubitke, no, nije precizirala o kojim se brojkama radi.

Ministarstvo odbrane Indije tvrdi da je Kina u subotu „vršila provokativne vojne manevre kako bi promijenila status quo“ na granici.

Kineska armija, pak, navodi da Indija „ozbiljno narušava teritorijalni integritet Kine“, te traži povlačenje indijskih vojnika.

Izvor: Agencije