COVID-19: Antitijela prisutna u pacijentima četiri mjeseca nakon oporavka

Istraživači su mjerili nivo antitijela više od 30.000 Islanđana (EPA)
Istraživači su mjerili nivo antitijela više od 30.000 Islanđana (EPA)

Nivo antitijela na novi korona virus povećao se i ostao stabilan četiri mjeseca kod više od 90 posto pacijenata na Islandu koji su preboljeli COVID-19, pokazala je studija objavljena u utorak.

Prethodne su studije pokazale da je nivo antitijela znatno pao za samo nekoliko mjeseci nakon oporavka od COVID-19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenoga imuniteta.

Novo otkriće moglo bi dovesti do zaključaka vezanih uz ponovno obolijevanje i trajnost vakcine, rekao je direktor DeCode Geneticsa Kari Stefansson, koji je vodio istraživanje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Antitijela 30.000 Islanđana

Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim korona virusom i doznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su mjerili nivo antitijela više od 30.000 Islanđana.

Na temelju dobivenih rezultata, procijenili su da je zaraženo bilo oko jedan posto stanovništva.

Iz te grupe 56 posto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom.

Kod 14 posto bolest nije službeno dijagnosticirana, ali su bili u karantinu nakon izloženosti virusu.

Kod preostalih 30 posto analiza antitijela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Kod 91 posto od 1.215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom nivo antitijela je rastao tokom prva dva mjeseca nakon dijagnoze, a zatim dosegao najvišu tačku, na kojoj se zadržao, izvijestili su istraživači.

Bolje promatranje populacije

Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine bilo je usredotočeno na homogeno stanovništvo jedne zemlje, pa rezultati možda ne bi bili isti u drugim dijelovima svijeta s drugačijim stanovništvom.

Komentar objavljen uz studiju upozorava da nije jasno hoće li antitijela zaštititi oporavljene pacijente od nove infekcije virusom.

Ipak pokazuje da testiranje na antitijela može biti alternativa samom testiranju na infekciju te da može imati bolje rezultate u promatranju populacije, dok zemlje razmatraju mogućnosti sigurnog otvaranja ekonomije i škola.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO