U Londonu i Bukureštu protesti protiv restrikcija za suzbijanje korona virusa

Velika Britanija je po stopi smrtnosti od korona virusa prema podacima Univerziteta Johns Hopkins peta na svijetu (EPA)
Velika Britanija je po stopi smrtnosti od korona virusa prema podacima Univerziteta Johns Hopkins peta na svijetu (EPA)

Londonska policija danas se sukobila sa demonstrantima na skupu koji su organizovali protivnici mjera ograničenja koje imaju za cilj suzbijanje širenja korona virusa.

Sukobi su počeli kada je policija došla da rastjera stotine demonstranata koji su se okupili na londonskom trgu Trafalgar, navodi AP, prenosi Beta.

Neki od demonstranata formirali su blokade kako bi spriječili hapšenja, a blokiran je i saobraćaj u prometnom dijelu grada.

Velika Britanija je nedavno uvela zabranu okupljanja za više od šest osoba kako bi spriječila nagli porast broja zaraženih.

U toj zemlji je od početka epidemije registrovano više od 338.400 zaraženih i blizu 42.000 smrtnih slučajeva.

Velika Britanija je po stopi smrtnosti od korona virusa prema podacima Univerziteta Johns Hopkins peta na svijetu.

Protesti u u Bukureštu

Nekoliko stotina ljudi, uključujući porodice sa djecom, protestovalo je i u Bukureštu protiv mjera uvedenih za suzbijanje širenja korona virusa, prije svega zbog socijalnog distanciranja i obaveze nošenja maski u školama.

Samo policija i novinari su nosili maske. Mnogi demonstranti su nosili banere i rumunske zastave i nisu poštovali pravila socijalnog distanciranja, prenosi Beta.

Jedan od govornika na protestu na Univerzitetskom trgu u Bukureštu uporedio je mjere sa mučenjem neistomišljenika u komunizmu.

Stručnjaci upozoravaju da veliki skupovi, među kojima su i skupovi protiv epidemioloških mjera, samo dodatno potiču širenje virusa i dodatno produžavaju neizvjesnost.

U Rumuniji je kao i u većem dijelu Evrope posljednjih dana porastao broj zaraženih korona virusom.

Prošle sedmice zabilježen je najviši broj registrovanih u jednom danu, njih 1.713.

U subotu je registrovano više od 1.300 novozaraženih, što čini ukupno više od 111.000 slučajeva od početka epidemije, a umrle su najmanje 4.402 osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

Od petka u 18:00, 4.500 građana Srbije prijavilo se za zdravstveni nadzor, obavezan pri povratku iz zemalja sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom. Ova mjera Kriznog štaba uvedena je kako bi se spriječio rast broja oboljelih, povratkom građana iz inostranstva. Iako nepoštovanje ove mjere predstavlja prekršaj, nadležni ne objašnjavaju na koji će način to kontrolisati.

Epidemiološka situacija u Zapadnohercegovačkom kantonu najlošija je u BiH. Nakon što je kantonalna vlada proglasila stanje nesreće, najrestriktivnija mjera pogodila je svadbe. Nisu zabranjene, ali je dopušten tek manji skup. Vlasti se nadaju poboljšanju zdravstvene situacije, a iz svadbenih salona kažu da će se pogoršati ekonomska, zbog velikog broja ljudi koji rade u toj oblasti. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO