U Bjelorusiji nove demonstracije, policija privela i 73-godišnju Ninu Baginsku

Aktivistica Nina Baginska (73) postala je ikona protestnog pokreta pošto je pružila otpor naoružanim policajcima prošli mjesec (EPA)
Aktivistica Nina Baginska (73) postala je ikona protestnog pokreta pošto je pružila otpor naoružanim policajcima prošli mjesec (EPA)

Bjeloruska policija u subotu je privela stotine demonstranata protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, a ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da će moguće sudjelovanje opozicione političarke Svjetlane Tihanovske na ministarskom sastanku EU-a smatrati miješanjem u unutarnje poslove, javljaju agencije. 

Tihanovska je na predsjedničkim izborima održanim 9. augusta bila protukandidatkinja predsjedniku Aleksandru Lukašenku, koji Bjelorusijom vlada 26 godina. Po službenim rezultatima Lukašenko je na izborima uvjerljivo pobijedio no nakon izbora u Bjelorusiji su izbile masovne demonstracije zbog, kako tvrdi opozicija, manipulacija rezultatima glasanja, prenijela je Hina. 

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je o svom stajalištu informisalo evropske diplomate, izvijestila je novinska agencije Belta.

Ruska državna novinska agencija ranije je izvijestila da se očekuje sudjelovanje Tihanovske na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU-a iduće sedmice.

‘Samo kukavice tuku žene’

Bjeloruska policija privela je stotine sudionika uglavnom ženskog protesta u Minsku gdje je oko 2.000 ljudi tražilo Lukašenkovu ostavku.

Prosvjednici su se kratko sukobili s policijom koja im je potom prepriječila put i počela iz gomile izvlačiti jednu po jednu osobu, rekao je jedan svjedok.  

Na jednoj lokaciji, deseci žena bili su okruženi sigurnosnim snagama u zelenim uniformama pred trgovačkim centrom te izvikivale “Samo kukavice tuku žene!”

Kako navode agencije, među privedenima je i 73-godišnja aktivistica Nina Baginska koja je postala ikona protestnog pokreta pošto je pružila otpor naoružanim policajcima prošli mjesec. 

Zbog Lukašenkovog nasilnog odgovora na mirne proteste Evropska unija razmatra nove sankcije Lukašenkovoj vladi. 

Evropska unija je izbore u Bjelorusiji proglasila “ni slobodnima ni pravednima” te je osudila nasilje nad demonstrantima koje je nazvala “neproporcionalnim i neprihvatljivim”.

Lukašenko na takve ocjene odgovara da su protesti urota zapadnih sila te je od svoje saveznice Rusije nedavno osigurao 1,5 milijardi eura pomoći.

U Bjelorusiji se od spornih izbora protesti održavaju svaki dan. Prošli vikend je na ulice glavnog grada Minska izašlo najmanje 100 hiljada ljudi.

Tihanovska tvrdi da je ona pobjednica izbora, a u susjednu Litvu pobjegla je nekoliko dana nakon glasanja, strahujući za svoju sigurnost u vrijeme nasilnog gušenja otpora na ulicama. Ona poručuje da protesti moraju ostati mirni.

Izvor: Agencije 


Povezane

U Minsku se održavaju veliki protesti protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.  Protestiraju desetine hiljada ljudi, a dosad je uhapšeno najmanje 250. Vojska i policija šalju pojačanja. Na ulicama je i određeni broj uniformiranih snaga bez oznaka. Pristup mobilnom internetu je blokiran. Protesti protiv Lukašenka traju više od mjesec dana, otkako je on osvojio svoj šesti […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO