Macron uputio poruku na turskom jeziku

U dobroj namjeri, bez naivnosti, otvorimo ponovo odgovoran dijalog, napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru (EPA)
U dobroj namjeri, bez naivnosti, otvorimo ponovo odgovoran dijalog, napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, govoreći o napetostima u Istočnom Mediteranu, poručio kako je potrebno ponovo otvoriti odgovoran dijalog, javlja agencija Anadolija. 

Macron je putem zvaničnog Twitter profila uputio poruku na francuskom, a potom i na turskom jeziku, a u vezi situacije u Istočnom Sredozemlju. 

“U Ajacciou smo poslali jasnu poruku Turskoj. U dobroj namjeri, bez naivnosti, otvorimo ponovo odgovoran dijalog. Ovaj poziv ujedno je i poziv Evropskog parlamenta. Čini se da se čuo. Nastavljamo dalje”, poručio je Macron. 

Macronova izjava dolazi u trenutku kada je napetost između Turske i Grčke na vrhuncu u vezi s istraživanjem plinskih nalazišta u Sredozemnom moru na koje pravo polažu i Turska i Grčka, prenijela je Hina.

Erdogan također spreman sjesti za sto

Spor je u petak ušao u novu fazu kada je ministarstvo vanjskih poslova u Ankari pozvalo grčkog ambasadora u Turskoj pošto je grčki list Demokratia objavio naslov u kojemu na turskom kaže Erdoganu da se “gubi”.

Ipak, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također je nešto ranije u petak rekao da nema “nikakvog problema s tim da se sastane s grčkim premijerom Micotakisom”, dok su slične poruke došle i sa grčke strane.

“No važno je znati o čemu ćemo razgovarati i u kojem opsegu”, dodao je, uvjetujući održavanje takvog susreta s pokazivanjem “dobre volje” Atine.

Osim francuskog predsjednika i drugi čelnici su se uključili u smirivanje napetosti između dvije članica NATO-a, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Markel.

Kriza između Turske i Grčke je na dnevnom redu evropskog sastanka na vrhu 24. i 25. septembra u Briselu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO