Erdogan je voljan sastati se s grčkim premijerom

Turski predsjednik je rekao da će istraživački brod Oruc Reis "dati priliku diplomatiji"
 (EPA)
Turski predsjednik je rekao da će istraživački brod Oruc Reis "dati priliku diplomatiji" (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da je voljan sastati se s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom pokaže li ovaj “dobru volju” u krizi koja je izbila između dvije zemlje u vezi s istočnim Sredozemljem.

Kako navodi AFP, Erdoganova izjava dolazi u trenutku kada je napetost između dvije zemlje na vrhuncu u vezi s istraživanjem plinskih nalazišta u vodama na koje pravo polažu i Turska i Grčka, prenijela je Hina.

Spor je u petak ušao u novu fazu kada je ministarstvo vanjskih poslova u Ankari pozvalo grčkog ambasadora u Turskoj pošto je grčki list Demokratia objavio naslov u kojemu na turskom kaže Erdoganu da se “gubi”.

“Grčki list je izašao danas s ružnim naslovom koji se odnosi na predsjednika Erdogana. Pozvali smo grčkog ambasadora”, rekao je novinarima turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Erdogan je nešto ranije u petak rekao da nema “nikakvog problema s tim da se sastane s grčkim premijerom Micotakisom”.

‘Dati priliku diplomatiji’

“No važno je znati o čemu ćemo razgovarati i u kojem opsegu”, dodao je, uvjetujući održavanje takvog susreta s pokazivanjem “dobre volje” Atine.

Turski predsjednik je usto rekao da će povratak Oruca Reisa u nedjelju, istraživačkog broda koji je Ankara poslala u istočno Sredozemlje, što je potaknulo napetost s Grčkom, “dati priliku diplomatiji”.

Očito misleći na nedavnu posjetu grčke predsjednice otoku Kastellorizu blizu turske granice, Erdogan je pozvao Atinu da “ne pokazuje silu”. “U protivnom možemo i mi pokazati još veću”.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias koji boravi u posjeti Pragu, rekao je da je njegova zemlja spremna na dijalog s Turskom ako ova “prestane provocirati u regiji”.

Napetosti između Turske i Grčke porasle su krajem augusta kada su dvije zemlje organizirale suparničke vojne vježbe.

Kriza je na dnevnom redu evropskog sastanka na vrhu 24. i 25. septembra u Briselu.

Dendias je u petak pozvao EU da sastavi popis sankcija “koje bi se mogle uvesti Turskoj ako ne prestane sa svojim nezakonitim djelovanjem”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO