SAD: Hezbollah skladišti eksplozivne hemikalije širom Evrope

Nathan Sales je komentare iznio šest sedmica nakon što je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište puno amonijum-nitrata (EPA)

Koordinator američkog State Departmenta za borbu protiv terorizma Nathan Sales optužio je Hezbollah da je skladištio hemikalije koje mogu da se koriste za pravljenje eksploziva u nekoliko evropskih zemalja, te je pozvao zemlje u Evropi, ali i širom svijeta, da uvedu zabrane ovoj organizaciji.

„Zašto bi Hezbollah čuvao amonijum-nitrat na evropskom tlu? Odgovor je jasan: Hezbollah je tu stavio to oružje kako bi mogao izvesti velike terorističke napade kada god on ili njegovi gospodari u Teheranu smatraju da je to potrebno“, rekao je Sales.

On je naveo da su operativci libanskog Hezbollaha proteklih godina premjestili zalihe amonijum-nitrata iz Belgije u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju i da se sumnja da i dalje skladište materijal širom Evrope, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

‘Potrebna potpuna zabrana’

Sales je na online forumu, koji je organizovao Američki jevrejski komitet, rekao da SAD sumnja da se ove zalihe i dalje nalaze širom Evrope, najvjerovatnije u Grčkoj, Italiji i Španiji.

On je rekao da je Hezbollah „unitarna organizacija koja se ne može podijeliti na vojno i takozvano političko krilo“.

„Bez potpune zabrane, grupa i dalje može prikupljati novac i regrutovati operativce“, rekao je Sales, dodajući da je Hezbollah „jedna organizacija“ i da je riječ o „terorističkoj organizaciji“.

Sales je svoje komentare iznio šest sedmica nakon što je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište puno amonijum-nitrata, kada je stradalo oko 190 osoba dok je više od 6.000 povrijeđeno.

Izvor: Agencije


Povezane

Haški tribunal je presudu optuženima za učešće u ubistvu Rafika Haririja odgodio iz poštovanja prema žrtvama eksplozije u Libanu.

Published On 06 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO