Hiljade vatrogasaca se bori sa požarima na zapadu SAD-a

Uprava za šumarstvo Oregona objavila je da 6.500 vatrogasaca iz te savezne države i drugih mjesta u SAD-u i Kanadi radi na zaustavljanju požara (EPA)

Pri kraju s resursima, izmoreni vatrogasci u četvrtak su se iz zraka i s tla borili protiv razornih požara koji haraju zapadom Sjedinjenih Američkih Država, a senator Oregona kazao je da dijelovi ove savezne države podsjećaju na bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Požari su spalili oko 1,3 miliona hektara u Kaliforniji od sredine augusta i još 647.500 hektara u državama Oregonu i Washingtonu od Praznika rada 7. septembra. Izazvali su veliku štetu u nekim manjim gradovima, uništivši hiljade domova i usmrtivši barem 34 osobe.

Uprava za šumarstvo Oregona objavila je da 6500 vatrogasaca iz te savezne države i drugih mjesta u SAD-u i Kanadi radi na zaustavljanju požara, uz druge pripadnike Vladine agencije za vanredne slučajeve te mještane.

Dvadeset šest požara bilo je aktivno u četvrtak u Oregonu, prema uredu za krizno upravljanje.

Kalifornijska uprava za šumarstvo i zaštitu od požara objavila je da se više od 17.400 vatrogasaca bori s 26 požara u najnaseljenijoj američkoj saveznoj državi.

Spaljeno do zemlje

Oregonski senator Jeff Merkley je iz prve ruke svjedočio razmjerima katastrofe, posjećujući izbjegličke centre i gradove spaljene do temelja u vožnji dugoj gotovo 1.000 kilometara po cestama svoje savezne države.

„Ta 964 kilometra nijednom nisam izašao iz dima. Sjećam se požara u prošlosti i tada bih bio u dimu 20 ili 30 minuta i to bi bio veliki požar. Ovo je apokaliptično“, rekao je Merkley za CNN.

„Vidjeti gradove spaljene do zemlje, izgledaju kao gradovi pogođeni zapaljivim bombama za vrijeme Drugog svjetskog rata“, dodao je.

Dim i čađ zaklonili su nebo nad zapadnom obalom, no neka su područja u četvrtak bila bistrija nego što su to bila danima.

U Oregonu je potvrđeno osam smrtnih slučajeva, u Kalifoniji 25 te jedan u Washingtonu.

Izvor: Agencije