Haftar najavio uvjetno ukidanje naftne blokade Libije

Prije blokade Libija je proizvodila oko 1,2 miliona barela nafte dnevno, u poređenju sa sadašnjih nešto preko 100.000 barela dnevno (Reuters)

Libijski odmetnuti komandant Khalifa Haftar najavio je danas kako će ukinuti blokadu proizvodnje nafte na mjesec dana i istakao kako se sa rivalskom Vladom u Tripoliju dogovorio o poštenoj raspodjeli prihoda, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Nastavak izvoza nafte nakon osmomjesečne blokade bi ublažio sve veći finansijski pritisak na obje strane u libijskom sukobu i mogao bi ukloniti glavnu prepreku ka postizanju političkog rješenja.

Reuters dodaje kako još nije jasno da li sporazum ima širu podršku.

„Spremni smo otvoriti naftna polja kako bi osigurali budućnost Libije na mjesec dana“, rekao je Haftar.

Koordinacija oko podjele prihoda

Zamjenik premijera u Tripoliju Ahmed Maiteeq također je objavio saopštenje, odmah nakon Haftarovog govora, u kome je naveo kako je odlučeno da se nastavi proizvodnja nafte i dodao da će biti formiran i novi odbor koji će nadgledati raspodjelu prihoda.

Odbor će koordinirati između dvije strane u pripremi budžeta i prijenosu sredstva za pokrivanje plaćanja, kao i rješavati pitanje javnog duga, rekao je on.

Prije blokade Libija je proizvodila oko 1,2 miliona barela nafte dnevno, u poređenju sa sadašnjih nešto preko 100.000 barela dnevno, dodaju agencije.

Izvor: Agencije