Evropska unija: Regionalni a ne samo nacionalni pristup u borbi protiv korone

Pogled na dvoranu posljednjeg dana sjednice Evropskog parlamenta u Briselu (EPA)

Evropski parlament je u četvrtak upozorio da različite metodologije i kriteriji koje koriste članice EU-a štete naporima u suzbijanju pandemije COVID-a 19 ali i oporavku evropske ekonomije te su pozvali na njihovo usklađivanje. 

Evropski parlament je u Rezoluciji o Koordinaciji zdravstvenih procjena i klasifikacije rizika na razini EU-a te posljedice za Schengen i jedinstveno tržište, usvojenoj u četvrtak s 595 glasova za, 50 protiv i 41 suzdržana, upozorio na nedostatak usklađene metodologije za prikupljanje i procjenu podataka o broju zaraženih osoba.

Takva praksa dovodi do različitih procjena zdravstvenih rizika i ograničenja slobodnog kretanja osoba koje putuju iz drugih zemalja EU-a, upozoravaju eurozastupnici, prenijela je Hina.

Zajedničke definicije, zdravstveni kriteriji i metodologije ključni za učinkovitu borbu protiv trenutne pandemije i njenih ekonomskih posljedica u EU-u, ističe Evropski parlament (EP).

Stoga je parlament usvojenom rezolucijom pozvao države članice da prihvate istu definiciju pozitivnih slučajeva bolesti COVID-19, smrti od te bolesti te oporavka od zaraze, uzajamno priznaju rezultate testova u svim državama članicama, smanje pretjerano vrijeme čekanja na testove i odrede jedinstveno razdoblje karantene. 

EP je također pozvao članice da koordiniraju ograničenja putovanja u skladu s prijedlogom Komisije i što prije razgovaraju o tome kako se vratiti na režim potpuno funkcionalnog schengenskog područja, bez kontrola na unutarnjim granicama i planova za nepredviđene situacije.

Lociranje punika

Rezolucijom se od Komisije traži da razvije usklađeni obrazac za lociranje putnika kako bi se izgradilo povjerenje u sistem praćenja na razini EU-a. Zastupnici, koji očekuju da će nacionalni sistemi biti interoperabilni do oktobra, preporučuju poticanje na upotrebu aplikacija za praćenje kako bi se omogućilo analiziranje bolesti COVID-19 na razini EU-a. Naglašavaju da te aplikacije moraju funkcionirati potpuno u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

EP pozdravlja regionalni pristup koji je predložila Komisija i smatra da bi se mapiranje rizika koje provodi ECDC trebalo provoditi na regionalnoj razini, a ne samo na nacionalnoj razini.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), po EP-u, trebao bi biti zadužen za procjenu rizika od širenja virusa i objavljivanje sedmično ažurirane karte rizika (po regiji) upotrebom zajedničkih oznaka u boji (zelenoj, narančastoj, crvenoj i sivoj) na temelju podataka koje su dostavile države članice, saopćio je Evropski parlament.

Rezolucija ima za cilj i osigurati normalno funkcioniranje jedinstvenog tržišta, rekao je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol i podsjetio da su države članice tokom ljeta uvele niz neujednačenih epidemioloških mjera s različitim pravilima o protokolima testiranja, nošenju maski i trajanju karantene te da su uvedeni i različiti formulari koje putnici moraju popunjavati što dodatno fragmentira jedinstveno tržište.

Rezolucija je usvojena u četvrtak na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Briselu nakon što su zastupnici u utorak održali raspravu s povjerenikom Didierom Reyndersom i ministrom Michaelom Rothom koji je predstavljao njemačko predsjedništvo Vijeća EU-a.

Izvor: Agencije