Predsjedavajući Parlamenta Irana: UAE i Bahrein su sada partneri svih izraelskih zločina

Ghalibaf je čelnike UAE-a i Bahreina, koji su potpisali sporazum s Izraelom, nazvao izdajicama (EPA)

Predsjedavajući Parlamenta Irana Mohammad Bagher Ghalibaf izjavio je da su arapske zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina, koje su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa sa zvaničnim Tel Avivom, sada partneri u svim zločinima koje je počinio Izrael.

Qalibaf je u saopćenju najoštrije kritizirao vlade UAE-a i Bahreina zbog potpisivanja sporazuma o normalizaciji diplomatskih odnosa s Izraelom, prenosi Anadolija.

Poručio je da Iran ne prihvata nikakvo rješenje kojim je palestinski narod isključen, a čelnike UAE-a i Bahreina, koji su potpisali sporazum s Izraelom, nazvao je izdajicama.

Istakao je da pomenuti sporazumi predstavljaju drugu Naqbu za palestinski narod.

Stradanje Palestinaca

Naqba, odnosno Dan velike katastrofe, simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji. Milioni Palestinaca i danas imaju status izbjeglice i sanjanju o danu kada će se vratiti u domovinu.

“Neka UAE i Bahrein znaju da su od danas partneri svih dosadašnjih i budućih zločina okupatorskog cionističkog režima”, kazao je Qalibaf.

Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina u utorak su u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom. Domaćin ceremonije zvaničnog potpisivanja sporazuma bio je američki predsjednik Donald Trump.

Potpisani su pojedinačni sporazumi između Izraela i UAE te Izraela i Bahreina, a tri zemlje su potpisale i dokument nazvan “Abraham Accords” (Abrahamov sporazum).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO