Koju arapsku zemlju Izraelci najviše žele posjetiti

Bahrein i UAE su dogovore o normalizaciji odnosa s Izraelom potpisali 15. septembra u Bijeloj kući (Al Jazeera)

Anketa provedena među Izraelcima pokazala je kako čekaju da mogu posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i da se nadaju da će posjetiti Liban i Saudijsku Arabiju, te Egipat i Jordan.

Novo istraživanje koje je u utorak objavio Institut Mitvim pokazalo je da oko 23 posto ispitanika kaže da bi voljeli posjetiti UAE, sedam posto želi posjetiti Liban, a četiri posto Saudijsku Arabiju, prenosi izraelski list The Jerusalem Post.

Šest posto ispitanika je reklo da bi željeli posjetiti Egipat, a tri posto Jordan, što su dvije države s kojima Izrael ima diplomatske odnose, dok je 42 posto reklo da ne želi posjetiti nijednu arapsku zemlju.

Pošto je Izrael u utorak potpisao sporazum o normalizaciji odnosa s UAE-om, 44 posto Izraelaca smatra da je ekonomija područje na koje se Izrael treba najviše usredotočiti kada je sporazum u pitanju, a zatim slijedi sigurnost (24 posto ispitanika), diplomatija (16 posto) i građanske stvari (pet posto).

‘Ublažavanje sigurnosne zabrinutosti’

Dr. Moran Zaga ​​s Instituta Mitvim rekao je da se, kako bi se postigao topli mir s Emiratima, moraju razvijati odnosi kroz svijet muzike, umjetnost, jezik, sport, obrazovanje i istraživanja.

„Ako se na političku otvorenost koju Izrael i UAE pokazuju jedna prema drugoj odgovori i društvenom otvorenošću njihovog raznolikog stanovništva, to će biti nova linija za jevrejsko-arapske odnose u regiji“, rekao je.

„Sporazum s UAE-om ponovno stvara izraelski diskurs o miru, nadi i regionalnoj saradnji“, izjavio je dr. Nimrod Goren s Instituta Mitvim.

Također je rekao da to „ublažava sigurnosnu zabrinutost zbog neprijateljskog okruženja, stoga može povećati spremnost za političke kompromise. Sve to, uz jačanje veza sa zemljama u regiji, treba iskoristiti kako bi se postigao napredak prema miru s Palestincima“.

Izvor: Mediji