Biden o planu za vakcinu protiv korona virusa: Ne vjerujem Trumpu

Trump je optužio Bidena da potiče sumnje među Amerikancima oko efikasnosti vakcine (EPA)

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden odbacio je optužbe predsjednika Donalda Trumpa o tome da širi strah vezano uz sigurnost vakcina protiv korona virusa, pozvavši Trumpa da se prikloni naučnicima i ne požuruje njihov rezultat. 

“Budimo jasni: vjerujem u vakcinu, vjerujem naučnicima, ali ne vjerujem Donaldu Trumpu”, kazao je Biden dodavši da “mu ovog trenutka ne može vjerovati ni američki narod”.

Biden je upozorio protiv pokušaja požurivanja da se izađe u javnost s nedovršenom vakcinom uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Trump je optužio svog demokratskog protivkandidata na izborima da potiče sumnje među Amerikancima oko efikasnosti vakcine te najavio da vakcina može biti spremna u oktobru.

Američki predsjednik se direktno suprotstavio Robertu Redfieldu, direktoru američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zbog vremenog roka vakcine za korona virus. 

Redfield je rekao vijeću u Senatu da vakcina vjerovatno neće biti spremna do polovine 2021. ili kasnije u toku te godine, dok je Trump optužio šefa CDC-a da “griješi” i da je “zbunjen”. 

Sigurnost vakcine

U SAD-u je umrlo 195.000 ljudi koji su bili zaraženi korona virusom, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, te su izgubljeni milioni radnih mjesta, a pandemija je dobila centralno mjesto u izbornoj kampanji.

Trump je u više navrata umanjivao rizike zaraze od COVID-a 19, pogotovo na početku krize, te je na sebe navukao kritike zbog ignoriranja i zanemarivanja upozorenja naučnika i zvaničnika javnog zdravstva.

Obraćajući se javnosti iz svog doma u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delawareu, Biden je istaknuo kako vakcina treba biti odobrena samo uz poštivanje strogih sigurnosnih standarda.

“Naučna otkrića ne gledaju na kalendar jednako kao ni virus. Posebno nemaju veze s izbornim ciklusima. Njihov tajming, odobrenje i distribucija nikada ne smiju biti određeni političkim razlozima”, kazao je Biden.

Izborna perspektiva

Ranije je republikanski zastupnik, ljekar i Trumpov pristalica Brad Wenstrup odbacio zabrinutost s tim u vezi navodeći da će Uprava za hranu i lijekove osigurati da vakcina bude sigurna.

“Vjerujemo da FDA neće odobriti nešto što nije sigurno i efikasno”, rekao je.

Biden, koji trenutno vodi u nacionalnim ispitivanjima javnog mnijenja, upitao je gura li Trump agencije poput FDA da potpišu odobrenje za vakcinu kako bi popravio svoju izbornu perspektivu.

Biden je istovremeno potvrdio kako želi da se sigurna vakcina pojavi čim prije poručivši da treba vjerovati naučnicima.

Plan distribucije

Američka vlada objavila je da će početi s distribucijom vakcina za COVID-19 unutar jednog dana nakon dobijanja dozvole te da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine.

Zvaničnici ministarstva zdravstva i odbrane objavili su dokument s planom distribucije u kojem stoji kako će “ograničen broj doza vakcina za COVID-19 biti dostupan početkom novembra 2020. ako ga Agencija za hranu i lijekove do tada odobri”, a da će se zaliha značajno povećati iduće godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO