Turistička sezona: Italija bolje prošla od Španije i Francuske

Udio turizma u BDP-u Italije za prvih osam mjeseci je 3,2 posto, dok je u istom periodu prije godinu dana iznosio 5,7 posto (EPA)

Turistički sektor u mediteranskim zemljama trpi ogromne gubitke zbog pandemije virusa COVID-19, međutim Italija je, uprkos poteškoćama, ostvarila bolje rezultate od Francuske i Španije.

“Italija je jača, ili manje slaba, od dva direktna konkurenta – Francuske i Španije”, piše italijanski list Stampa.

Zemlje širom svijeta suočavaju se s teškim ekonomskim posljedicama pandemije, a jedna od najteže pogođenih privrednih grana je turizam, zbog čega su posebno na udaru države koje najviše zavise od turizma, prenosi Tanjug.

Smanjenje od 58 posto

Prema podacima italijanske nacionalne agencije za turizam za prvih osam mjeseci ove godine, udio turizma u BDP-u je 3,2 posto, dok je u istom periodu prije godinu dana iznosio 5,7 posto.

Iako značajan, taj pad je manji u odnosu na druge zemlje poput Francuske (pad od 4,5 posto) i Španije (3,1 posto), navodi Stampa.

Procjenjuje se da će broj stranih turista u Italiji tokom 2020. godine biti smanjen za 58 posto, odnosno 37 miliona posjetilaca, a broj noćenja biće manji za 126 miliona nego 2019. godine.

Izvor: Agencije