Tokom vladavine Netanyahua ubijeno skoro 3.500 Palestinaca

Tokom napada na demonstrante, izraelska vojska je ubila najmanje 215 i ranila nekoliko hiljada Palestinaca (Reuters)
Tokom napada na demonstrante, izraelska vojska je ubila najmanje 215 i ranila nekoliko hiljada Palestinaca (Reuters)

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom premijera Benjamina Netanyahua u čijem mandatu su izraelske snage ubile blizu 3.500 i ranile hiljade Palestinaca, uključujući i veliki broj žena i djece.

Netanyahu je poznat po radikalnim desničarskim stavovima i slovi za glavnog arhitektu napada i pritisaka koje Izrael vrši prema Palestini, a u periodu njegove vladavine izraelske snage su izvele dva velika krvava napada na blokiranu Gazu.

Vladu Izraela Netanyahu vodi od 2009. godine, a taj period je za Palestince bio period velikih krvoprolića i košmara.

Prema podacima izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava B’Tselem, u periodu Netanyahuove vladavine izraelske snage su na okupiranoj Zapadnoj obali i u blokiranoj Gazi ubile blizu 3.500 Palestinaca, među kojima je 799 djece i 342 žene.

Najveću cijenu platila Gaza

Najveću cijenu Netanyahuove vladavine u Izraelu platili su Palestinci u blokiranoj enklavi Gazi.

On je 2012. godine izdao naredbu izraelskim snagama za izvođenje operacije “Stup od oblaka“, a dvije godine kasnije i izvođenje operacije “Čvrsta stijena“.

Bili su to napadi u kojima je infrastruktura u Gazi u velikoj mjeri uništena i to se smatraju nekim od najvećih izraelskih napada u toj regiji.

U napadu „Stup od oblaka“ izraelske snage su ubile 167 Palestinaca.

Izraelske snage su 8. jula 2014. godine pokrenule brutalne napade na Gazu i to uz odobrenje premijera Netanyahua.

U izvještaju Ujedinjenih naroda se navodi kako je izraelske vojska tokom tih 50-dnevnih napada na Gazu izvela 6.000 zračnih i skoro 50.000 artiljerijskih napada.

U tim napadima ubijen je 2.251 Palestinac, uključujući i 551 dijete i 299 žena. Ranjeno je više od 11.000 osoba, a više od 1.500 palestinskih mališana je ostalo bez roditelja.

Po naredbi premijera Netanyahua, izraelske snage su i 2018. godine izvele novi masakr u Gazi.

Palestinci Gaze su 30. marta 2018. godine pokrenuli mirne proteste pod nazivom “Veliki marš povratka”, a izraelske snage su tokom tih višemjesečnih protesta intervenirale koristeći silu i oružje.

Ubijanje demonstranata i rušenje kuća

Izraelska vojska je otvarala vatru na palestinske demonstrante, a sve to su brojne medijske kuće uživo emitirale sa mjesta događaja.

Prema podacima organizacije za zaštitu ljudska prava “El Mezan”, tokom tih napada izraelska vojska je ubila najmanje 215 i ranila nekoliko hiljada Palestinaca.

Među ubijenim je i 47 djece, dvije žene, četiri zdravstvena radnika, dva novinara i devet osoba s invaliditetom.

Uporedo s masakrima koje su izraelske snage činile, u periodu Netanyahuove vladavine Izrael je intenzivirao i druge vrste pritisaka i obespravljivanja Palestinaca.

To se posebno vidi u okupiranom Istočnom Jerusalemu u kojem izraelske vlasti Palestincima ne dozvoljavaju nikakvu gradnju, a postojeće kuće uništavaju buldožerima pod izgovorom da nemaju potrebne saglasnosti i dozvole.

Prema podacima organizacije B’Tselem, izraelske vlasti su od početka ove godine srušile 30 palestinskih kuća u Istočnom Jerusalemu i primorale još 59 palestinskih porodica da sruše vlastite domove.

Tako je bez krova nad glavom ostalo 278 Palestinaca, među kojima je 141 dijete.

Kao da nije dovoljno to što im ruše kuće, izraelske vlasti tim porodicama prinudno naplaćuju i troškove tog rušenja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO