Ruski obavještajac: SAD u Bjelorusiji želi ‘obojenu revoluciju’

Demonstranti zahtijevaju nove izbore i ustavnu promjenu. (Reuters)

Sergej Nariškin, šef Vanjske obavještajne službe Rusije (SVR), tvrdi da su Sjedinjene Američke Države (SAD) putem nevladinih organizacija poslale 20 miliona dolara za organiziranje antivladinih aktivnosti u Bjelorusiji, prenosi Anadolija.

Nariškin je u saopćenju naveo da postoji “zapadni trag” u organizaciji protesta protiv rezultata predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, dodajući da je jasno da su protesti u toj zemlji od samog početka organizovani iz inostranstva.

SAD slao novac

“Zanimljivo je da je Zapad pripremao proteste mnogo prije samih izbora. SAD je putem različitih nevladinih organizacija samo tokom 2019. i početkom 2020. godine u Bjelorusiju poslao 20 miliona dolara za organiziranje antivladinih aktivnosti”, rekao je Nariškin.

Istakao je da je taj novac korišten za edukaciju “nezavisnih blogera”, otvaranje profila na društvenim mrežama za razmjenu informacija te za pripremu uličnih protesta.

Dodao je i kako su neki ljudi prošli obuku i edukaciju o organizaciji uličnih protesta koju su vodili iskusni američki stručnjaci u Poljskoj, Litvaniji i Ukrajini.

Tvrdi da Sjedinjene Američke Države u Bjelorusiji pokušavaju organizovati “obojenu” i “antiustavnu revoluciju”.

Optužbe o namiještanju izbora

“Sjedinjene Američke Države pod bliskom kontrolom drže bivšu predsjedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku i druge opozicione aktiviste koje nazivaju ‘vođama naroda‘ i ‘liderima budućnosti‘“, rekao je Naryshkin.

Protesti u Bjelorusiji počeli su nakon što je saopćeno da je na predsjedničkim izborima održanim 9. augusta pobijedio aktuelni predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko.

Mnogi su izrazili nezadovoljstvo ovim rezultatom, optužujući vlasti za namještanje izbora. Demonstranti zahtijevaju nove izbore i ustavnu promjenu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO