Ghebreyesus: Nepoznate posljedice COVID-19 po djecu

Iako djeca uglavnom ne oboljevaju od ozbiljnih oblika COVID-19, ona pate na drugi način, rekao je Ghebreyesus (EPA)
Iako djeca uglavnom ne oboljevaju od ozbiljnih oblika COVID-19, ona pate na drugi način, rekao je Ghebreyesus (EPA)

Potencijalne dugoročne posljedice COVID-19 još uvijek nisu poznate, posebno kada je riječ o djeci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene ogranizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus tokom brifinga održanog u Ženevi, prenosi agencija Tanjug.

„Znamo da djeca i adolescenti mogu biti zaraženi i zaraziti druge. Znamo da ovaj virus može ubiti djecu, ali da djeca obično imaju blaži oblik zaraze i da ima veoma malo ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva od COVID-19 među djecom i adolescentima“, rekao je on.

„Podaci kojima raspolažemo pokazuju da je manje od deset posto registriranih slučajeva i manje od 0,2 posto smrtnih ishoda zabilježeno među osobama mlađim od dvadeset godina.“

Direktor WHO je rekao da je potrebno više istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od oboljevanja od ozbiljnih oblika COVID-19 i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima. On je istakao da potencijalne dugoročne posljedice po zdravlje onih koji su bili zaraženi korona virusom još uvijek nisu poznate, prenosi TASS.

Mjesecima bez školske nastave

Iako djeca uglavnom ne oboljevaju od ozbiljnih oblika COVID-19, ona pate na drugi način, rekao je Ghebreyesus.

U mnogim državama rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinacija, poremećen je tokom pandemije, dok milioni djece širom svijeta mjesecima nisu prisustvovali nastavi, objasnio je direktor WHO-a.

Uslijed razarajućih posljedica po djecu, mlade i društva u cjelini, odluka o zatvaranju škola trebala bi biti posljednja opcija, rekao je Ghebreyesus. Ukoliko vlasti donesu takvu odluku, ona bi trebala biti privremena i uvedena na lokalnom nivou, u onim područjima u kojima je veliki broj ljudi zaražen, istakao je on.

Sigurnost djece u školama nije samo zadatak škola, vlada ili porodica, to je zadatak svih nas, podvukao je prvi čovjek WHO-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO