Abbas: Nema mira na Bliskom istoku bez okončanja okupacije Izraela

Ne postoji problem između zemalja koje su potpisale sporazume i izraelske okupacione vlasti već sa palestinskim narodom koji pati, rekao je Abbas (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je poslije potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i dvije zemlje Zaliva da “nema mira” na Bliskom istoku bez “okončanja okupacije”.

“Neće biti mira, sigurnosti ni stabilnosti ni za koga u regiji ako nema kraja okupacije i poštivanja punih prava palestinskog naroda”, naveo je palestinski predsjednik u saopštenju koje prenosi FP.

Abbas je ocijenio da “ne postoji problem između zemalja koje su potpisale sporazume i izraelske okupacione vlasti već sa palestinskim narodom koji pati pod okupacijom”, navela je palestinska zvanična agencija Wafa.

Izraelski zastupnici Arapi su osudili sporazume potpisane u utorak u Bijeloj kući između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Nastavak patnje za Palestince

“Ceremonija u Washingtonu nije historijski mirovni sporazum, već historijski sporazum o oružju. Ne prihvata realnost u kojoj Palestinci žive pod okupacijom bez nezavisnosti ili osnovnih prava u zamjenu za avione i cyber sisteme. Nekoliko biznismena će imati koristi od ovog dana i svako zna da nema ni jedne osobe na Bliskom istoku koja će se osjećati slobodnije ili sigurnije”, rekao je lider partije Zajednička lista Ajman Odeh, prenijela je Beta.

On je dodao da će se okupacija nastaviti sutra i da će Palestinci živjeti pod vojnom upravom, jevrejski naseljenici će nastaviti da kradu njihovu zemlju i izraelski vojnici će i dalje biti na kontrolnim punktovima i ulaziti u palestinske domove.

Hamas je osudio sporazume Emirata i Bahreina s Izraelom ocijenivši da nisu vrijedni papira na kojima su napisani.

“Naš narod insistira na nastavku svoje borbe dok ne osigura povratak svih svojih prava”, naveo je Hamas koji vlada pojasom Gaze.

Arapske države su dugo pozivale na izraelsko povlačenje sa nelegalno okupirane zemlje, te na pravično rješenje problema palestinskih izbjeglica uz dogovor koji bi doveo do uspostave održive, nezavisne palestinske države. Izrael bi zauzvrat dobio normaliziranje odnose sa tim državama.

Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina sada su prekinuli taj konsenzus arapskih država kojeg su imali u vezi palestinskog pitanja, i uspostavili saradnju sa Izraelom, bez da je Izrael odustao od okupacije dijelova palestinske teritorije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO