UN: Zahtjev za odgovornost Saudijske Arabije zbog ubistva Khashoggija

Za nekoliko minuta je ovaj kritičar saudijskih vlasti, koji je nekada bio vjeran kraljevskoj porodici, udavljen, a tijelo mu je raskomadano (EPA)
Za nekoliko minuta je ovaj kritičar saudijskih vlasti, koji je nekada bio vjeran kraljevskoj porodici, udavljen, a tijelo mu je raskomadano (EPA)

Veliki broj država osudio je Saudijsku Arabiju pred Vijećem UN-a za ljudska prava u utorak zbog teških prekršaja i zatražio odgovornost za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

U prilično rijetkim kritikama na račun naftom bogatog kraljevstva pred glavnim tijelom UN-a za ljudska prava, danski ambasador Carsten Staur je pročitao saopćenje u ime 29 država kojim se traži pravda za Khashoggija, kolumnistu Washington Posta koga su saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine ubili članovi tima za ubistva.

U trećem zajedničkom saopćenju vijeću u kojem se napada Rijad od ubistva, potpisnici saopćenja (većinom evropske države) zatražili su „transparentnost i pozivanje na odgovornost onih koji su odgovorni“.

Dugogodišnje umjesto smrtnih kazni

„Ističemo potrebu za punom odgovornošću i transparentnim pravnim procesom onih koji su umiješani u ubistvo Jamala Khashoggija“, istakao je njemački ambasador Michael Freiherr von Ungern-Sternberg.

Saudijski novinar je bio namamljen u saudijski konzultat kako bi riješio papirologiju oko braka. Za nekoliko minuta je ovaj kritičar saudijskih vlasti, koji je nekada bio vjeran kraljevskoj porodici, udavljen, a tijelo mu je raskomadano, naveli su turski i američki zvaničnici.

Saudijski sud je ovog mjeseca izrekao duge zatvorske kazne osmorici neimenovanih optuženika, od kojih su petorica ranije dobili smrtne kazne da bi im kazna bila promijenjena.

Države su kritizirale i kršenje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO