Navalni progovorio nakon buđenja iz kome: Dišem samostalno

Potpuno je svjestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gdje se nalazi, rekao je anonimni službenik (Reuters)
Potpuno je svjestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gdje se nalazi, rekao je anonimni službenik (Reuters)

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni objavio je na svom profilu na Instagramu fotografiju iz bolnice, prvi put od kada se navodno otrovao prošlog mjeseca.

Na fotografiji se vidi Navalni kako sedi u bolničkom krevetu, okružen suprugom i djecom i uz poruku da je sada u stanju da diše samostalno.

“Zdravo, ovde Navalni. Nedostajete mi svi. Još uvijek teško mogu da uradim bilo šta, ali jučer sam mogao da dišem sam cijeli dan. Nisam koristio nikakvu vanjsku pomoć, čak ni najjednostavniji ventil u grlu. Dopalo mi se, nevjerovatan i potcijenjen proces”, napisao je Navalni.

Ranije, New York Times je objavio, pozivajući se na njemačke izvore, da je Navalni tužiocu otkrio šta planira kada se oporavi.

“Nema namjeru biti u egzilu u Njemačkoj. Želi se vratiti kući u Rusiju i nastaviti svoju misiju”, otkrio je službenik njemačke sigurnosne službe, prenio je Tanjug.

Tu informaciju potvrdila je i njegova portparolka Kira Jarmiš, koja je na Twitteru napisala da se nikada nijedna druga opcija nije razmatrala.

Njemački bezbjednjak potvrdio je Timesu da je ruski opozicioni lider “oštrog uma”.

Suprotne dijagnoze

„Potpuno je svjestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gdje se nalazi“, rekao je ovaj anonimni službenik.

Bolničari koji su liječili Navalnog, pošto mu je prošlog mjeseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu vidjeli znakove metaboličkog poremećaja, potvrdilo je za Reuters pet medicinskih izvora.

Njihovi izvještaji su u suprotnosti sa dijagnozom koju su postavili i javno objavili doktori Hitne bolnice broj jedan u Omsku, gdje je liječen, a koji su rekli da je Navalni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja i da je imao nivo šećera u krvi četiri puta veći od normalnog.

Njemačka, gdje je Navalni odveden na daljnje liječenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekla je da ga je Rusija otrovala rijetkim nervnim agensom novičokom.

Berlin je tražio objašnjenje od Moskve i pozvao na sankcije.

Kremlj je rekao da su optužbe „neutemeljene“ i da nije “vidio” dokaze trovanja, te je zatražio od Njemačke da pruži dokaze o trovanju.

Berlinski državni tužioci najavili su u petak da će predati informacije ako se Navalni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s tim složi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO