Kineska vakcina protiv korona virusa mogla bi biti spremna u novembru

Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovitog cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi

 (Arhiva)
Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovitog cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi (Arhiva)

Vakcina protiv korona virusa koja se razvija u Kini mogla bi biti spremna za javnost već u novembru, rekao je dužnosnik povezan s kineskim centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Kina ima četiri vakcine protiv COVID-a 19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja.

Najmanje tri od njih već je ponuđeno najizloženijim službama, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Treća faza odvija se glatko i vakcine bi mogle biti spremna za javnost u novembru i decembru, rekla je glavna stručnjakinja CDC-a za biosigurnost Guizhen Wu u intervjuu za državnu televiziju.

Wu, koja je rekla da nije osjetila nikakve abnormalne simptome proteklih mjeseci nakon uzimanja eksperimentalnog cjepiva u aprilu, nije precizirala o kojem se cjepivu radi.

Odobrena upotreba u vojsci

Odjel državnoga farmaceutskog diva kineskog National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech razvijaju tri vakcine u sklopu državnog programa.

Četvrto razvija CanSino Biologics i njegova upotreba u kineskoj vojsci odobrena je u junu.

Sinopharm je rekao u julu da bi njegovo cjepivo moglo biti spremno za javnu upotrebu do kraja godine nakon zaključenja ispitivanja u trećoj fazi.

Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovitog cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi.

Vodeći zapadnjački proizvođači lijekova obećali su ranije ovog mjeseca da će se držati standarda naučnih ispitivanja i odbiti svaki politički pritisak da se ubrza proces.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO