Johnson planira prekršiti dogovor o Brexitu kako bi EU maknuo ‘revolver sa stola’

Johnson je u Zastupničkom domu kazao da će spornim zakonom spriječiti EU da blokira izvoz proizvoda iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku (EPA)
Johnson je u Zastupničkom domu kazao da će spornim zakonom spriječiti EU da blokira izvoz proizvoda iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson rekao je kako je potrebno donijeti zakon, suprotan međunarodnom pravu, kojim će prekršiti dijelove sporazuma o Brexitu, budući da Evropska unija nije maknula “revolver sa stola” u pregovorima o uređenju trgovinskih odnosa.

Johnson je optužio EU da u pregovorima prijeti kako će iskoristiti odredbe Sporazuma o razdruživanju, koji je potpisan u januaru, kako bi postavila carinske barijere između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva te čak kako bi blokirala uvoz hrane, prenijala ja Hina pozivajući se na izvještaje Reutersa.

Brisel pak navodi da bi Johnsonov plan uništio trgovinske pregovore i izazvao neuređeni Brexit.

Johnson je u Zastupničkom domu kazao da će spornim zakonom spriječiti Evropsku uniju da koristi protokol o Sjevernoj Irskoj, iz Sporazuma o razdruživanju, kao sredstvo za blokadu izvoza proizvoda iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

“Jasno je da je namjera zakona spriječiti takvu upotrebu batine protiv ove zemlje”, kazao je Johnson. “To je sve. To je zaštita, zaštitna mreža, polica osiguranja te je riječ o vrlo razumnoj mjeri”, dodao je. 

Evropski diplomati vjeruju da London želi zakonom izazvati kolaps pregovora kako bi EU potpisao sporazum kakav želi Velika Britanija, a u suprotnom sporazuma neće biti.

Protivljenje unutar stranke

Johnson, koji ima komotnu većinu od 80 zastupnika u donjem domu parlamenta, suočava se s rastućom pobunom zastupnika vlastite stranke.

Svi živući britanski premijeri iskazali su zabrinutost zbog plana, dok je bivši ministar financija Sajid Javid kazao da neće podržati zakon bez amandmana.

Konzervativni zastupnik Rehman Chishti, bivši posebni Johnsonov izaslanik za slobodu vjeroispovijesti, podnio je ostavku na dužnost zbog predloženog Johnsonovog zakona, prema kojemu je bio kritičan i Geoffrey Cox, bivši glavni državni odvjetnik, utjecajan u Konzervativnoj stranci.

Vođa opozicijskih laburista Keir Starmer poručio je da će biti protiv zakona koji krši međunarodno pravo.

Ako, što se očekuje, zakon prođe drugo čitanje u ponedjeljak, o konačnom nacrtu zakona raspravljat će se u parlamentu još četiri dana, do utorka iduće sedmice.

Britanija je formalno napustila uniju 31. januara, nakon što je na referendumu 2016. godine za to glasala tanka većina.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije godinu Boris Johnson je postao britanski premijer. Stupio je na dužnost nakon obećanja da će realizirati Brexit, ali se našao u situaciji da se mora boriti protiv pandemije korona virusa, kako iz klupa Britanskog parlamenta, tako i u intenzivnoj njezi. Slijedi kraća analiza burnih 12 mjeseci Borisa Johnsona.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO