Borrell: Spremamo sankcije, EU ne priznaje Lukašenka

Borrell: Smatramo da su izbori 9. augusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsjednika Bjelorusije (EPA)

Evropska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsjednika Bjelorusije i priprema se uvesti sankcije zvaničnicima te države, najavio je danas u Briselu šef evropske diplomatije Josep Borrell, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Smatramo da su izbori 9. augusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsjednika Bjelorusije“, izjavio je Borrell na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

On je najavio uvođenje sankcija „odgovornima za nasilje, represiju i falsifikovanje izbornih rezultata“.

„Te sankcije bi trebale biti usvojene prije Evropskog viječa 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo sačuvati kredibilitet Evrope“, istakao je evropski zvaničnik.

Kako dodaje AFP, odluka o sankcijama treba biti usvojena u ponedjeljak na sastanku šefova diplomatije EU.

„Želimo rješenje koje će omogućiti u istom ritmu sankcionisanje Turske i Bjelorusije“, dodao je Borrell.

Dodao je kako EU preispituje odnose sa Bjelorusijom kako bi „identifikovala oblasti u kojima bi trebalo suspedovati ili razmotriti kontakte, oblasti u kojima ona ima interes da se angažuje, pa čak i intenzivira kontakte i podrži narod i bjelorusko civilno društvo i oblasti u kojima može pružiti dodatnu pomoć ako se krene ka novoj demokratskoj Bjelorusiji“.

Razmatranje daljih sankcija

Borrell je osudio nastavak represije u Bjelorusiji gdje je „više od 7.500 mirnih demonstranata uhapšeno i gdje je zabilježeno i dokumentirano 500 slučajeva torture“.

„Ako se situacija nastavi pogoršavati, bit će razmotrene dodatne sankcije… Pozivamo bjeloruske vlasti da pronađu rješenje za krizu zaustavljanjem nasilja i nezakonitog pritvaranja i uspostavljanjem inkluzivnog nacionalnog dijaloga“, a EU je spremna „podržati svaku kredibilnu inicijativu“ u tom pravcu, precizirao je šef evropske diplomatije.

Nove sankcije, kako je dodao, „pod supervizijom OSCE-a bile bi najbolje rješenje, ali do sada nam je bilo nemoguće da stupimo u kontakt sa bjeloruskim vlastima na bilo kojem nivou“, rekao je Borrell.

„Odlučnost Lukašenka da ostane na vlasti, uz očigledno sve veću podršku Moskve, to otežava”, rekao je Borrel, dan nakon sastanka Lukašenka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Agencije


Povezane

Rusija će posuditi Bjelorusiji milijardu i pol dolara, priopćio je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon sastanka s Bjeloruskim kolegom u Sočiju. Očekivalo se da će Aleksandar Lukašenko tražiti od Putina podršku za ostanak na vlasti, kao i mogućnost refinanciranja dugova koje Minsk ima prema Moskvi. Putin je podržao Lukašenkove prijedloge ustavnih promjena koje je opozicija […]

Published On 14 Sep 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO