UNESCO: Veliki porast nasilja nad novinarima

Od januara do juna 2020. bio je 21 skup obilježen napadima na slobodu medija (Arhiva)

UNESCO je danas oglasio uzbunu zbog velikog porasta agresije nad novinarima za vrijeme demonstracija u svijetu, uglavnom od strane snaga sigurnosti.

Prema toj organizaciji UN-a za kulturu i obrazovanje, koja je danas objavila izvještaj o tom pitanju, tokom posljednjih pet godina u svijetu je zabilježena „šira tendencija ka ilegalnoj upotrebi sile od strane policije i sigurnosnih snaga“, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

UNESCO je 2015. nabrojao oko petnaest protestnih skupova tokom kojih su novinari spriječeni da rade svoj posao, taj broj se više nego duplirao 2019. godine, na 32.

Očekuje se da će se taj broj još povećati ove godine zato što je od januara do juna 2020. bio 21 skup obilježen napadima na slobodu medija, „uključujući povorke u kojima su novinari napadani, hapšeni i čak ubijani“, navodi UNESCO.

Rastuća prijetnja za slobodu medija

Organizacija navodi da ti podaci ukazuju da je „”novi zabrinjavajući prag pređen otkrivajući znatnu i rastuću prijetnju za slobodu medija i slobodu pristupa informacijama u svim regionima svijeta”.

Kao drugu zabrinjavajuću činjenicu UNESCO ukazuje da je deset novinara ubijeno za vrijeme demonstracija tokom posljednjih pet godina.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu i sve relevantne vlasti da paze na to da se poštuju osnovna prava“, rekla je generalna direktorica UNESCO-a  Audrey Azoulay u saopštenju.

Ona je podsjetila da UNESCO godinama vodi akcije među novinarima i snagama sigurnosti da osigura da mediji mogu raditi svoj posao sigurno, a da podaci sadržani u ovom izvještaju pokazuju da su potrebni mnogo veći napori u tom smislu.

Izvor: Agencije