U požarima u SAD-u stradalo najmanje 33 ljudi

Spasilačke ekipe uz pomoć dresiranih pasa obilaze ugrožena područja tri američke države (EPA)
Spasilačke ekipe uz pomoć dresiranih pasa obilaze ugrožena područja tri američke države (EPA)

Najmanje 33 osobe nastradale su u požarima koji bjesne na području zapadne obale SAD-a, od Kalifornije na jugu do države Washington na sjeveru.

Požari bukte u Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu, a zbog pepela je znatno pogoršan i kvalitet zraka, prenosi Tanjug.

Spasilačke ekipe uz pomoć dresiranih pasa, obilaze ugrožena područja te tri američke države, koje su pretrpjele najteže posljedice požara.

Kako se navodi, oni su angažovani u potrazi za preživjelima i pronalaženju tijela mogućih žrtava.

Najmanje šest osoba stradalo je u Oregonu, pokazuju podaci lokalne internetske stranice, pokrenute za informisanje građana usljed nepogoda koje su uzrokovale vatrene stihije.

Nestali deseci građana

Guvernerka Kate Brown rekla je da se deseci građana vode kao nestali širom tri okruga.

Trenutno je situacija povoljnija za angažman vatrogasnih ekipa, pošto je nakon četiri dana visokih temperatura i jakog vjetra, tokom vikenda temperatura počela opadati, a vjetar se smirivati.

Bijela kuća je saopštila da će američki predsjednik Donald Trump sutra obići kalifornijske zvaničnike.

Prethodno je poručio da guverneri država zapadnog dijela SAD-a snose dio odgovornosti zbog kriza koje izazivaju požari posljednjih godina usljed, kako je ukazao, neadekvatnog održavanja šuma.

Joe Biden, Trumpov protukandidat na predstojećim novembarskim izborima, uzrok požara koji su pogodili zapadni dio SAD-a povezao je sa klimatskim promjenama.

Izvor: Agencije


Povezane

Gotovo stotinu požara bjesni širom zapadnih dijelova Sjedinjenih Američkih Država, a stotine hiljada ljudi primorano je na evakuaciju. Najmanje 25 osoba je poginulo. Opožarena je površina veličine savezne države New Jersey. Nadležne službe ulažu nadljudske napore da pobijede vatrenu stihiju, ali na terenu nema dovoljno vatrogasaca.

Šumski požari bjesne duž Zapadne obale SAD-a. U nekoliko saveznih država, aktivno je 80 velikih požarišta, više nego je ikada zabilježeno. Deseci hiljada stanovnika su evakuirani, dok se hiljade vatrogasaca bore s plamenom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO