Sporazumi sa Izraelom dovode u pitanje status quo džamije Al-Aqse

Prema statusu quo, utvrđenom 1967, samo muslimani mogu moliti u al-Haram al-Sharifu, odnosno u kompleksu Al-Aqse (EPA)
Prema statusu quo, utvrđenom 1967, samo muslimani mogu moliti u al-Haram al-Sharifu, odnosno u kompleksu Al-Aqse (EPA)

Odredba koja je ugrađena u sporazume o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina s jedne strane i Izraela s druge, a kojima je posredovao SAD, može dovesti do podjele u slučaju džamije Al-Aqsa jer krši njen status quo, navode stručnjaci. 

Prema izvještaju nevladine organizacije Terrestrial Jerusalem (TJ), sporazum predstavlja “radikalnu promjenu u statusu quo” i ima “dalekosežne i potencijalno eksplozivne posljedice”. 

Prema statusu quo, utvrđenom 1967, samo muslimani mogu moliti u al-Haram al-Sharifu, odnosno u kompleksu Al-Aqse. 

Oni koji nisu muslimani mogu je posjetiti, ali ne mogu moliti tu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je ovaj status quo u formalnoj deklaraciji 2015. 

Međutim, odredba u nedavnim sporazumima između Izraela i arapskih država ukazuje da ovo možda više neće biti slučaj. 

U zajedničkim izjavama između SAD-a, Izraela i UAE koje je američki predsjednik Donald Trump objavio 13. augusta navodi se: “Svi muslimani koji dođu u miru mogu posjetiti i moliti u džamiji Al-Aqsa i druga sveta mjesta u Jerusalemu trebaju ostati otvorena za miroljubive vjernike svih vjera.”

Međutim, Izrael definira Al-Aqsu kao strukturu jedne džamije, kao što se navodi u izjavi, stoji u izvještaju TJ-ja. 

“Prema Izraelu (a očigleno i prema SAD-u) sve na Brdu hrama što nije struktura džamije definirano je kao ‘jedno od drugih svetih mjesta u Jerusalemu’ i otvoreno za molitvu za sve, uključujući Jevreje”, navodi se. 

“Izbor terminologije nije nasumičan ili slučajan, i može se samo gledati kao namjeran ali prikriven pokušaj da se ostave otvorena vrata za jevrejske vjernike na Brdu hrama, i time da se radikalno promjeni status quo.”

Ista izjava se navodi i u sporazumu sa Bahreinom. 

Stručnjaci zabrinuti

Khaled Zabarqa, palestinski advokat specijaliziran za Al-Aqsu i Jerusalem, rekao je za Al Jazeeru da izjava “veoma jasno govori da džamija nije pod suverenitetom muslimana”. 

“Kada je UAE prihvatio takvu odredbu, složio se i dao zeleno svjetlo za izraelski suverenitet nad džamijom Al-Aqsa”, rekao je Zabarqa. 

“To je jasno i ogromno kršenje međunarodnog i pravnog statusa quo džamije Al-Aqsa nakon okupacije Jerusalema 1967, koja kaže da je sve unutar zidova pod nadzorom Jordana.”

Daniel Seidemann, izraelski advokat koji se bavi geopolitikama Jerusalema, rekao je z Al Jazeeru da je “duboko zabrinut zbog onoga šta se dešava”. 

“Ono čemu svjedočimo u Jerusalemu je nadmoć religijskih frakcija koje religiju pretvaraju u oružje. Na putanji smo koja nas vodi u vatru.”

“Znamo da se zajednički radilo na ovim odredbama, na svakoj riječi u zajedničkom timu SAD-a i Izraela. Prelazak sa termina Haram al-Sharif na termin džamija Al-Aqsa nije slučajenost”, rekao je Seidemann. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO