Odbijena ponuda Microsofta za TikTok

Reuters je objavio da je ByteDance napustio prodaju TikToka u SAD-u (EPA)

Microsoft je objavio da ga je vlasnik popularne aplikacije TikTok, kineski ByteDance, informirao kako mu neće prodati svoje američko poslovanje, a potom je Reuters, navodeći izvor upoznat sa situacijom, objavio da je umjesto prodaje dogovoreno partnerstvo s Oracleom.

„ByteDance nas je obavijestio da neće prodati TikTokove američke operacije Microsoftu. Uvjereni smo da je naš prijedlog bio dobar za TikTokove korisnike i zaštitu interesa nacionalne sigurnosti”, objavio je Microsoft u priopćenju, prenijela je Hina.

Nakon toga, Reuters je objavio da je ByteDance napustio prodaju TikToka u SAD-u. Osoba upoznata sa situacijom kazala je za tu agenciju da je dogovoreno partnerstvo s Oracleom u nadi da će da tako izbjeći zabranu rada TikToka u SAD-u, a istovremeno smiriti i kinesku vladu.

Dogovoreno je da će Oracle biti tehnološki partner BytedDancea i preuzeti upravljanje TikTokovim američkim korisničkim podacima, kazao je taj izvor.

Oracle također pregovara i o preuzimanju udjela u američkom poslovanju TikToka.

Taj sporazum postignut je nekoliki dana dana prije isteka roka (20. septembra) koji je postavio američki predsjednik Donald Trump, insistirajući na prodaji TikTokova američkog poslovanja zbog zabrinutosti da bi se putem putem TikToka informacije o korisnicima mogle prenijeti kineskoj vladi.

Protivljenje prisilnoj prodaji

Američka vojska već je zabranila upotrebu aplikacije, a zabranu je uvela i Indija, čija je vlada u lošim odnosima s Pekingom.

Reuters je, pozivajući se na tri osobe koje su željele ostati anonimne, objavio da se Peking protivi prisilnoj prodaji TikTokovih američkih operacija te da bi radije da ByteDance ugasi svoje američko poslovanje.

Microsoft je još 2. augusta objavio da je u razgovorima za prodaju TikTokovog poslovanja u SAD-u, Kanadi, Australiji i na Novom Zelandu.

Neuspjeli pokušaj Microsofta da kupi TikTok predstavlja simbolički gubitak za Satya Nadella, koji je preuzeo vođenje te američke softverske kompanije u 2014, naslijedivši Stevea Ballmera. Pod Ballmerom je Microsoft želio kupiti Yahoo u 2008, no u konačnici je povukao ponudu jer ju je Yahoo odbio, čak i nakon što je Microsoft „podebljao“ ponuđeni iznos za tu akviziciju.

Oracle je 18. augusta iskazao interes za kupovinu američkog poslovanja TikToka. Poput Microsofta, Oracle nudi infrastrukturu za usluge u oblaku, na koju se TikTok može osloniti radeći u SAD-u. Oracle nije među pet najvećih pružatelja tih usluga, dok je Microsoft, po podacima istraživačke kompanije Gartner, u 2019. godini zauzimao drugo mjesto.

Reuters je izvijestio da predstavnici Oraclea i ByteDance nisu mogli odmah dati komentar, dok je Bijela kuća odbila dati komentar.

TikTok ima 800 miliona korisnika širom svijeta, a prihode ostvaruje putem oglasa koje prikazuje gledaocima video sadržaja.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO